Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пролетта на детското недоволство

Грета Тюнберг

В навечерието на Световния Икономически Форум в Давос, една на пръв поглед казионна новина разтърсва социалните мрежи. През 2019 г. форумът е посветен на климатичните промени, но темата не спира делегатите да кацнат до най-близките до курорта летища с над 1500 частни самолета. По същото време, едно 16 годишно момиче, вероятно най-младият участник във форума, предприема 32-часово пътуване до Давос. През 2015 г., едва на 12, тя е взела решение да не лети повече никога със самолет, с цел да намали своя отпечатък на вредни емисия, за който авиацията, особено частната, допринася в особено големи размери. Момичето е Грета Тюнберг от Стокхолм, която се прочу със самосиндикалните си стачки пред шведския парламент против климатични промени, започнали през август 2018, в началото на учебната година в Швеция. От тогава, Грета стачкува всеки петък, което вдъхновява ученическото движение Friday For Future, а интереса към нея не стихва. Получава последователно покани да говори на TED Talks Стокхолм, климатичната конференция на ООН в Полша, на Световния икономически форум в Давос, на Европейският Икономически и Социална Комитет в Брюксел. За последните 8 месеца, Грета се превръща в супер звезда и най-разпознаваемият климатичен активист. Номинирана е за Нобеловата награда за Мир за 2019 г., за най-влиятелният тийнейджър от списание TIМЕ, и по случай 8 март, за „Жена на година“ в Швеция. Нейният пример обединява хиляди деца по цял свят да пропускат училище в петък, като вместо това излизат на протест за правото си на бъдеще. През март 2019 г., стачките вече обхващат над 210 страни и над 1500 града в цял свят. Светкавичното въздействието и славата, която спохождат Грета са изненадващи, и за самата нея. Кое накара светът да се вслуша в думите на едно 16 годишно дете?

Грета не е дете-чудо, поне не в традиционния смисъл. Тя говори зряло и осъзнато, без присъщата на възрастта й юношеска наивност. Говори строго, без да казва нищо излишно и без да се опитва да очарова или предразполога слушателите си. Грета е необикновено дете, а сдържаността й не е маниер или поза, а следствие на нейното състояние.

На 11 години изпада в дълбока депресия, която се оказва определяща, за пътя по който ще поеме. Подобно на много деца, тя гледа образователни филми за топящите се Арктични ледове, за тъжната съдбата на белите мечки и на морските бозайници, с кореми подути от погълната пластмаса. Силно е афектирана от видяното, и за разлика от повечето деца, не може да се освободи от натрапчивите образи. Обзета от темата, мисли за нея през цялото време.

В интервю за Financial Times споделя за отчаянието, до което я докарва състоянието на планетата. „Бях ужасно тъжна защото светът беше толкова неправилен, всичко в него беше толкова неправилно, и тогава си мислих, че няма смисъл да се живее…изпаднах в депресия, спрях да се храня, и спрях да говоря и спрях да ходя на училище.“  Грета отслабва с 10 килограма, в резултат на което растежът и почти спира. Макар че не е словоохотлива, тя разказва за състоянието си напълно открито.

Осъзнаването че може да направи нещо за климатичните промени й помага да се възстанови.

Първоначално, нейната идея за детски протести срещу климатичните промени не среща подкрепа в активистките групи в училище. Тя обаче не се отказва и решава да стачкува сама всички дни до 9 септември 2018 г., когато са изборите в Швеция. Мотивира решението си с това че не вижда климатичната промяна като водеща тема в програмата на нито една от основните партии. След изборите, тя продължава със стачките само в петък.

Покрай депресията, Грета е диагностицирана със синдрома на Аспергер, форма на аутизъм, при която се наблюдават трудности в социалното взаимодействие, както и ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси, но за разлика от останалите разстройства от аутистичният спектър, добро езиково и познавателно развитие. “Виждам света малко по-различно и от друга перспектива,” споделя Грета пред журналиста на The New Yorker, Маша Гесен. Тя се отличава с невероятно умение за концентрация, “мога да правя едно и също нещо с часове.”

Речите на Грета, които лесно може да откриете в интернет, са лишени от детски патос и ентусиазъм. Именно фактът, че изказванията й са подплатени със сериозни научни твърдения, които съвпадат с мненията на водещите световни изследователи, кара толкова много институции, възрастни и деца да взимат насериозно думите на дребното момиченце с двете дълги плитки, което почти никога не се усмихва.

Грета настоява, че до 2020 г., е необходимо да се обърне кривата на вредните емисии. Тя набляга на обстоятелството, че само 11 години ни делят от окончателното отключване на необратимата верижна реакция, която ще бъде отвъд възможностите на човечеството да я овладее. За да се предотврати този момент, според Грета е необходима пълна промяна, която да доведе до спад на вредните емисии през 2030 г. с до 80%. Необходимо е, от една страна ЕС да преразгледа поставените цели, които за момента са 50% спад на емисиите за същия период, както и да вземе радикални мерки, например, драстични съкращения в авиацията и в карго доставките. Само така ще може да се спре затоплянето да надхвърли 1.5 градуса по целзий, което ще предизвика ефекта на доминото. “Казвате че нищо в живота не е черно-бяло. Но това е лъжа. Много опасна лъжа,“ категорично заявява Грета на Форума в Давос. „Или ще успеем да предотвратим затоплянето от 1.5С или не.”

“Трябва да променим почти всичко в сегашните ни общества,“ заявява Грета пред бизнесмените и политиците в Давос. “Възрастните постоянно казват: ‘Длъжни сме да дадем надежда на младите хора,’ Но аз не искам вашата надежда, не искам Вие да храните надежда. Искам да се паникьосате“. Произнесени с монотонен глас, думите и отекват и се преповтарят дълго време.

Семейството на Грета притежава само един електромобил, който ползва при крайна необходимост, през останалото време се придвижва с велосипеди. Къщата им е със слънчеви панели. Купуват само най-нужните неща и сами отглеждат зеленчуците си в градината. Грета убеждава семейството си да станат вегани и да се откажат от летенето. Това решение слага края на международната кариера на майка й, Малена Ернман, известна шведска оперна певица. Решението да не лети събужда широка публична дискусия. Следва книгата на Ернман, и съпруга й и бащата на Грета,  известния актьор, Сванте Тюнберг, за това как децата са променили живота им. Излизането на книгата съвпада с първите протести на Грета. Безспорно, медийният интерес към родителите на Грета, спомагат нейната кауза да се окаже в светлината на прожекторите.

Родителите на момичето, обаче твърдят че не само не са подтиквали Грета към протести, но са изразявали неодобрение за отсъствието й от училище. Грета и движението, което тя вдъхновява, отнасят немалко публични упреци за това че мястото на децата не е по площадите, а в класните стаи. В беседата си на Ted talk, Грета задава контра въпрос, „Защо да уча за бъдеще, което скоро няма да го бъде, и когато никой не прави нищо за да спаси това бъдеще?“

Когато през февруари започват първите ученически стачки във Великобритания, Премиер министърът Тереза Мей, заклеймява напускането на класните стаи като „ненужно отвличане, което пилее учебно време“. Грета мигновено отвръща в twitter, „но от друга страна политическите лидери са пропилели последните 30 години в бездействие, което, съгласете се, е малко по-лошо.“  Подобна участ спохожда и министъра на образованието на Ню Саут Уейлс, в Австралия, Роб Стоукс, който обявява че децата, които бягат от час ще бъдат наказвани. Грета публично го апострофира в туит: "Чуваме ви, но не ни пука. Мястото на вашето изказване е в музеите.“

Въпреки отсъствията си в петък, Грета продължава да е с отличен успех.  Без колебание тя заявява, „ние стачкуваме защото сме си направили домашното, а те не!“ По време на климатична конференция на ООН, тя засрамва по-възрастните от нея, с няколко десетилетия лидери, с думите, “след като нашите управляващи се държат като деца, ние ще трябва да поемем отговорността, която те е трябвало да носят отдавна“.

От години климатичното движение е голямо тема, която търси своя лидер. Зад него застават политици, знаменитости и активисти като Ал Гор, Леонардо Ди Каприо, Джейн Гудол. Но никой от тях не успява да завладее сърцата на хората, така както го прави едно малко аутистично момиченце, което с простото си послание, „вие ме лишавате от бъдеще,“ кара хора да осъзнаят истинското състояние на планета ни.

 

Автор Весилиса Иванова

Текстът е от списание "Мениджър"

Автор: Грета Тюнберг
още от Лица