Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сега ли е моментът да купя или продам имот?

ДАНАИЛ НАКОВ е управляващ собственик на агенцията за недвижими имоти "Компас пропърти".  Започва кариерата си в бранша през 2009 година. Преди това е работил в търговията с бързооборотни стоки.  Завършил е „Финанси” в УНСС.

Икономисти и финансови анализатори, геополитически наблюдатели и представители на бизнеса са категорични,  че сме на прага на следваща рецесия. Кога, защо и как точно? Това са въпроси без отговор засега. Поради тази причина, много хора са в изчаквателна позиция.

Ако Ви предстои да закупите или продадете имот или да направите инвестиция, със сигурност си задавате въпроса сега ли е моментът? По пътя на най-малкото съпротивление, повечето от нас гледат назад към предишната криза и очакват да уловят най-изгодните за закупуване цени и най-подходящият за продаване момент. По-самоуверените, вярват, че не само ще отгатнат  момента, но и ще се справят с конкуренцията на по-агресивните инвеститори по време на криза, както и с по-неизгодните условия  на банките,  и с по-несклонните  да коментират  цената си продавачи. Да не говорим за факторите, които не могат да бъдат предвидени.

Проблемът с  тази гледна точка е, че няма гаранция, че ще има срив на пазара на имоти и дори да има, как бихме могли да знаем къде се намира дъното? Нещо повече, на всички по- активни участници на този пазар им се е случвало по различни причини да закупуват и продават в условията и на повишаващи се, и намаляващи цени.  С произтичащите от това последствия. С удоволствие бих  инвестирал в имот, в централните и южни части на столицата ни при цени 600-700€ евро на квадратенметър. Но не мисля, че това е  възможно отново, освен ако някакъв невиждан икономически или природен катаклизъм не се случи, който да ни откаже всички вкупом от недвижимите имоти. От друга страна, да инвестираш в момент, в който цените са близки до исторически най-високите си нива е трудно. Но, ако седите на страничната линия и чакате да се случи „кризата“, имате ли план или просто чакате? Колко ниски трябва да са цените? Чакате прилична сделка или невероятна сделка? На каква цена на кредита  бихте се включили?  Каква норма на възвращаемост ще Ви е достатъчна, за да инвестирате в имот? Практиката показва, че  малко хора си отговаряме на тези въпроси и инвестираме, защото „домът е инвестиция“ (без да е вярно) и че губим от депозит в банка. Или по друга причина.

За избралите инициативата и подход да не чакат, е интересно как бихме могли да сме малко по-внимателни преди да вземем това решение.

На първо място да си зададем въпроса, колко дълго смятаме да ползваме новият си дом? Често, особено по-младите, приемат първият им дом да не е с мечтаната  локация или квадратура по различни причини, с намерението след няколко години да продадат и закупят нов. В най-честия случай, с ипотека. Хубаво е да сте сигурни, че ще живеете поне пет години в новозакупеното жилище (периодът е условен и е свързан с големите разходи по обслужване на кредита през първите години). В противен случай е вероятно да загубите пари,  веднъж чрез разходите по приключване на сделката (държавни разходи, брокер, нотариус и т.н.) и втори път, чрез разходите по учредяване, заличаване и самите плащания по ипотеката.

На второ място, ако все пак такава покупка се налага, ще можем ли след около пет години да продадем и успешно да рефинансираме кредита си, закупувайки ново жилище? Ако правилно сме се ориентирали по отношение локацията и тенденциите на пазара, възможно ли е наемът от първата ни инвестиция да покрива голяма част от разходите по закупуването на второто жилище?

Отговорът на въпросите зависи от състоянието на личните ни финанси и това дали имаме достатъчно средства за самоучастие по кредит и готовност да покриваме вноските в дългосрочен план. Друг фактор са  финансовата ни култура и нагласа за имотите, тъй като едно е да имаш собствен дом, съвсем друго е да си наемодател.

Това са само част от факторите, които трябва да бъдат претеглени и взети предвид, когато  решавате  дали сега е подходящият момент за закупуване на жилище. А Вие сещате ли се за други фактори по темата?

 

 

 

още от Лица
28
Петък
Февруари