Затвори

Уроците на Лейла Хотейт – една бизнес дама от арабския свят

Guliver / Getty Images

Родената в Ливан Лейла Хотейт е майка, инженер и защитник на женските права.

Още от малка е възпитавана от баща си – пилот и директор на операциите на ливанските авиолинии – на знания. Той държи тя и сестра й да учат.

Когато става на 18, Лейла е една от малкото ливански момичета, които напускат дома си, за да учат в чужбина. Мнозина се опитват да я откажат. Лейла обаче достига до докторска степен по електроинженерство и прави множество научни изследвания в Обединеното кралство. Впоследствие се заема с консултации в Близкия изток, като работи основно в среда, доминирана от мъже.

Какви уроци е научила по дългия си и труден път към успеха?

1. Устойчивост

За Лейла е от изключително значение, за да един човек бъде истински успешен. Устойчив на трудностите, на проблемите, които всеки ден те очакват. Животът е предизвикателство, за което се изисква воля.

2. Бъди щастлив, това влудява околните

Излъчвай мотивация и щастие. Бъди концентриран в това, което правиш. Лейла казва, че е важно да се живее в настоящето. Не се оправдавайте, че нямата време за семейството си. "Ако погледнете календара ми ще видите, всеки работен ден от 19 до 20:30 ч. е време, наречено "време за семейството." Това е ценно време. Правя това откакто Алиа беше бебе. Правя всичко по силите си да запазя това време, така че да мога да си бъда у дома и да прекарам време с децата ми".

3. Обединете се, не се разединявайте

Не се делете, а бъдете заедно с хората, помагайте им.

"Днес, имам две жени на челни позиции в моя отбор и се опитвам да ги направя успешни, като ключ за моя успех. Жените продължават да напредват в света не достатъчно бързо, но се движим заедно напред".

Лейла разказва подробно за тези уроци в своята TED лекция, която може да видите по-долу (налични са субтитри на български). Част от нея ще публикуваме и тук.

"Мамо, кои са тези хора?" Това беше невинен въпрос зададен от дъщеря ми Алиа, когато беше на 3 години. Със съпруга ми се разхождахме в един от големите луксозни търговски центрове в Абу Даби. Алиа се взираше в голям плакат в средата на търговския център. На него бяха изобразени тримата управници на Обединените арабски емирства. Тъй като тя беше от едната ми страна, се наведох и обясних, че това са управниците на ОАЕ, които са положили големи усилия да развият своя народ и да запазят единството си. Тя ме попита: "Мамо, защо тук където живеем и в Ливан, където живеят баба и дядо, никога не сме виждали снимка на влиятелни жени, окачени на стените? Да не би жените да не са важни?"

Това може би е най-трудния въпрос, на който трябваше да отговоря през всичките тези години като родител и през 16-те години професионален живот. Израснах в родния ми град в Ливан, по-малката от две дъщери на трудолюбив пилот и директор на операциите на ливанските авиолинии и на майка и баба-домакини, които оказваха голяма подкрепа. Баща ми вдъхна кураж на мен и на сестра ми да се образоваме, въпреки че по това време нашата култура настояваше, че синовете, а не дъщерите са тези, които трябва да бъдат професионално мотивирани. Аз бях едно от малкото момичета от моето поколение, което напусна дома си на 18 години, за да учи в чужбина Баща ми нямаше син, така че до известна степен аз се превърнах в такъв.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677