Затвори

Ангели на иновациите

РАДОСЛАВА КРОСНЕВА е HR мениджър в "Сосиете Женерал" повече от 6 години. Присъединява се към банката преди 8 години. Професионалист в сферата на човешките ресурси с повече от 17 години опит, главно в международни компании. Има магистърска степен по международни икономически отношения, професионална квалификация по журналистика, както и MCIPD по управление на човешките ресурси към Института в Лондон. Омъжена, с едно дете.

Снимка: Дияна Георгиева

Най-важният HR коефициент е усмивката на хората, категорична е Радослава Kроснева, HR мениджър на Сосиете Женерал Експресбанк*

 

- Госпожо Кроснева, как в Сосиете Женерал Експресбанк осигурявате синхрон между корпоративния имидж и бранда ви на работодател?

 

- Корпоративният имидж и работодателската марка вървят ръка за ръка. Това, което ги свързва, е нашият лидерски модел, който въплъщава четири корпоративни ценности: екипен дух, отговорност, ангажираност и иновации, като в центъра на тези ценности стои фокусът към клиента. Наша отговорност е да работим в посока всеки служител - дългогодишен или новоназначен - да се припознава в тези ценности, което е гаранция за неговото адаптиране към нашата корпоративна култура.

- Бихте ли посочили трите качества, които висшият мениджмънт изисква от служителите в банката?

- Много важно е служителят да бъде организиран и дисциплиниран, да спазва морално-етичните принципи и норми. Да бъде проактивен - да има смелостта да предлага идеи и решения. На трето, но не на последно място, да бъде любознателен - да задава въпроси, да иска да знае повече и да се развива и извън рамките на вече придобитите умения и компетенции.

- Как HR отделът се възползва от иновациите в банката при управлението на проекти?

- Можем да се похвалим с няколко иновационни проекта, които са вече факт. Това са гъвкаво работно време за някои от служителите, което позволява на служителя сам да планира времето си и да балансира между работата и личния живот; работа от дома - това е възможно за част от служителите един път седмично, което действа изключително мотивиращо за колегите, които се възползват от тази възможност. Друг проект, който стартира през това лято, е концепцията за "ангели на иновациите" - при нас всеки служител, който активно участва с иновационни идеи и спомогне те да се реализират в банката, става ангел. На ангелите от своя страна се предоставя възможност да бъдат по-близо до реалния живот на банката, до стратегията є, да работят заедно с топмениджмънта по определени идеи, да участват в иновационни форуми и конференции, както и в различни интересни обучения. Друг иновативен проект, на който аз съм ментор, е свързан със създаването на приложение, което има за цел да привлече повече млади хора да кандидатстват за работа в Сосиете Женерал Експресбанк. Чрез функционалностите на нашето онлайн приложение ще подпомогнем младите хора в процеса на кандидатстване за нова работа по един по-различен и близък до тях начин.

- Кой е модерният формат на една високоефективна стажантска програма?

- Подкрепям идеята, че форматът трябва да е гъвкав. Младите хора обичат да имат избор. Затова считам, че стажантската програма трябва да бъде адаптирана едновременно спрямо нуждите на банката и спрямо различните интереси на младите хора. Имаме два вида стажантски програми - през лятото за 1-2 месеца, когато младите хора могат да се докоснат до банковата професия и да се ориентират в кариерния си път, и по-тясно профилирана стажантска програма по функции по всяко време на годината за период до шест месеца. И в двата случая целта е младите хора да се ориентират в професионалния си път и част от тях да останат на постоянна работа при нас. Всяка година повече от 10% от стажантите избират да продължат кариерата си в Сосиете Женерал Експресбанк.

- Как се променя пътят на кариерата на талантите през последните години?

- Последните години са белязани с динамиката на промените, които се случват в икономически и геополитически план. Банковият сектор става все по-малко атрактивен с годините и ние имаме все по-сериозното предизвикателство да задържаме и развиваме кариерно нашите таланти. Освен в стандартните мениджмънт обучения те имат възможност да участват в различни иновативни проекти на принципа "един екип - една стая", напълно отделени от обичайните работни места. Създаваме условия за генериране на различни идеи, предоставят се все повече възможности за изяви на талантите. Едновременно с това подхождаме индивидуално към тях в зависимост от техните нужди от професионално развитие и усъвършенстване. Стараем се да използваме комплексни подходи, които да мотивират ценните ни хора не само да останат на работа при нас, но и да допринасят за това банката ни да става все по-привлекателно място за работа.

- Как осигурявате приемственост между различните поколения?

- В Сосиете Женерал Експресбанк работят и много млади, и много опитни служители. Не бих казала, че има сблъсък на поколенията. Младите хора се учат от по-опитните служители, а по-опитните служители се вдъхновяват от дързостта на младите хора, но преди всичко ние работим като един екип. Независимо от възрастта и поколенията, най-важното е те да бъдат отговорни за това, което правят, и за решенията, които взимат, и да искат да се учат и усъвършенстват, да бъдат отворени към новото и предизвикателствата на днешното време. За да осигурим приемственост, сме разработили менторска програма, в която по-опитните колеги обучават новоназначените служители и по този начин предават знанията си за банковата професия. Отделно от това стартирахме и специална програма за ръководителите от средно мениджърско ниво, която има за цел да ги подготви за следващия етап от тяхното професионално развитие като лидери.

- Кой е важният HR коефициент, който ви помага да мерите успехите във времето и да се съизмервате спрямо конкурентите?

- За мен най-важният HR коефициент е усмивката на хората. Когато служителите са доволни и ангажирани, всичко останало се постига с лекота. Успехите във времето се мерят с постигнатите резултати, а резултатите се постигат от мотивирани хора.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

 

***

 

*СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК е сред големите финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества "Sogelease България", "Сосиете Женерал Факторинг", Регионален фонд за градско развитие - фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания "Sogelife България" и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване "АЛД Аутомотив". Към момента групата има 1600 служители.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935