нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бившата съпруга на Джеф Безос е дарила 1,7 млрд. евро на правозащитни и климатични организации

Макензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос, основателят на най-голямата платформа за онлайн търговия Amazon, обяви, че е дарила 1,7 млрд. долара на благотворителни организации, предаде Би Би Си.

Тя е направила даренията след развода. Парите са били насочени към колежи, в които традиционно учат повече чернокожи студенти, организации, които се борят с климатичните промени и такива, които целят опазването на общественото здраве. Близо 600 млн. долара са дарени на организации за правна защита на граждани, жертви на расова дискриминация и 400 млн. долара на групи, работещи по проблемите на икономическата мобилност.

„Наблюдавах събитията през първата половина на 2020 г. със смесени чувства от ужас и тъга, затова предоставям информация на извършените от мен дарения, за да привлека вниманието към тези проблеми“, казва тя в съобщението си.

В момента г-ца Скот е втората най-богата жена на света. Тя се е оженила за Безос 1 година преди основаването на Amazon и получи след развода 4% от акциите на компанията. Нейното богатство се оценява на 62 млрд. долара.  За сравнение продукцията на цялата икономика на България за последната година възлизаше на около 70 млрд. долара.

Джеф Безос често е бил критикуван, че не дарява достатъчно. През 2018 г. обаче той основа благотворителен фонд, като участва с 2 млрд. долара. През тази година също така обеща да насочи 10 млрд. долара за борбата с климатичните промени и 100 млн. долара за фонд срещу глада.

още от Лидерство