Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да бъдеш полезен е чест!

Тим Курт с кметовете на Пирдоп и Златица Ангел Геров и Стоян Геров при посещението на германския посланик Н. Пр. Кристоф Айххорн в „Аурубис“ на 12 февруари тази година. Снимка: Архив

"За нас е чест, че можем да сме полезни“, казва Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“. Малко преди това той подписва дистанционно партньорски споразумения за подкрепа на различни социални проекти с кметовете на общините в Златица и Пирдоп Стоян Генов и Ангел Геров, и с директора на многопрофилната болница в Пирдоп д-р Юлия Димитрова.

Втората по големина компания в страната „Аурубис България“ АД, част от Aurubis AG, която стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието гледа отвъд паралазита, причинена от COVID-19 r осигурява със споразуменията и осигурява 1.52 млн. лв. за възстановяване на образованието, културата, здравословния начин на живот и спорта, социалните дейности след края на кризата. 1.36 млн. лв. от цялата сума в целевата дарителска програма на компанията, която е структуроопределяща за икономиката на България е за общините Пирдом и Златица по договорените целеви приоритети, със срок на изпълнение до септември 2021 г.

Даряват се средства за подобряване на условията за медицинско обслужване в селата Карлиево, Църквище и Петрѝч в община Златица.  Предвиден е бюджет за средните училища „Саво Савов“ - Пирдоп, „Св. Паисий Хилендарски“ - Златица, ОУ „Тодор Влайков“, общинските детски градини, професионалната гимназия.

С партньорските програми се осигуряват и ресурси за възстановяване на дейността на социалните клубове, спортните клубове, самодейните състави, поддръжка на спортните игрища за обществено ползване. Планирани са средства за читалищата в Златица, Пирдоп, Душанци, Петрѝч, Църквище, Карлиево.

Заложен е бюджет за опазване на местното културно наследство и развитие на района като място за отдих и туризъм. Само да припомним, че миналата година,със средства на „Аурубис България“ беше възстановена сградата на историческия Златишки метох. Осигурено е перо за поетапно осъвременяване на системите за видеонаблюдение в двете общини. В Пирдоп ще бъде завършен и проектът за енергийна ефективност на спортната зала за обществено ползване.

Извън обхвата на партньорските програми, „Аурубис България“ дарява и 160 хил. лв. за болницата в Пирдоп. 100 хил. лв. от сумата е по годишен договор за подкрепа за лечебното заведение, 60 хил. лв. е осигурената допълнителна помощ във връзка със ситуацията с Covid-19.

Тим Курт е сигурен:„Можем да създаваме добри неща, когато сме обединени!“

още от Лидерство