Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ефектът „фатална жена“ пречи на лидерската кариера

Shutterstock

Красивите жени рядко стават лидери. Това се дължи на ефекта „femme fatale“ (фатална жена на френски език), казват учени от университета Вашингтон в Пулман, САЩ.

Всеки знае, че външният вид оказва значително влияние върху личния живот и кариерата. Предишни изследвания позволиха на специалисти да заключат, че хубавите хора получават повече възможности за кариерно израстване и по-често получават обещаващи работни места в сравнение с личностите с обикновена външност.

Въпреки това, авторите на новото изследване насочват вниманието към факта, че повечето жени, а и мъже, които успяват в бизнеса и стават топ мениджъри, не се отличават с ярка красота, пише medikforum.

Изследователите решили да разберат какво възпира успеха на ослепителните красавици на ръководни постове. Експеримент с участието на мъже и жени е показал, че красивите дами - лидери будят недоверие сред представителите на двата пола и, както отбелязват учените: "Това недоверие не зависи от сферата на работата, нито от каквито и да било други причини". Според експертите, хората са настроени негативно към идеята да имат красива жена мениджър в Ай Ти компания, в пиар фирма, или дори в болница.

„И двата пола мислят подсъзнателно, че красивите жени са опасни. Мъжете ги възприемат като заплаха за стабилността на семейството, а вторите - за потенциални съперници, които ще нарушат спокойствието“, заявяват изследователите.

Източник: noviteroditeli.bg

още от Лидерство