Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовият директор на VW напуска компанията през лятото на 2021 година

Снимка: Sean Gallup/ Getty Images

Финансовият директор на автомобилния гигант Volkswagen Франк Уитър ще напусне компанията през лятото на 2021 година, съобщи Ройтерс.

Уитър, който е на 60 години, отказа да удължи договора си с пет години по лични причини и вместо това е избрал удължаване с девет месеца.

Това дава време на VW да намери наследник на ветерана, който се е присъединил към компанията през 1992 година.

Говорителят на VW отказа коментар по отделни въпроси, свързани с договора.

60-годишният Уитър е прекарал по-голямата част от професионалната си кариера във Volkswagen. Той играе важна роля в ръководството на автомобилния производител през най-голямата му криза - скандала с фалшифицирането на дизелови двигатели, който избухна през септември 2015 г., месец преди Уитър да поеме финансовия отдел.

Той помогна и за стабилизирането на компанията от мащабните финансови и репутационни провали, породени от увеличаване на финансовите резерви, за да издържи на безпрецедентните печалби и успя да поправи напрегнатите отношения на компанията с капиталовите пазари.

Миналата година Уитър се сблъска с противоречия във връзка с лошо организираното първоначално публично предлагане на дивизията за тежкотоварни автомобили Traton на VW. Проектът временно беше спрян и генерира посредствени приходи.

Уитър се присъединява към VW през 1992 г. и е в компанията през цялата си професионална кариера, с изключение на кратък престой в SAirGroup. На сегашното си място той отговаря за финансирането на най-големия тласък на автомобилната индустрия към електромобилите, като в същото време управлява паричните потоци, предизвикани от дизеловата криза.

още по темата
още от Лидерство