Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дори и най-успешните лидери повтарят някои грешки

346

Снимка: Shutterstock

Всички правим грешки. Ако подхождаме умно към тях, може да ги превърнем в уроци, които да ни помогнат в бъдеще. Някои грешки обаче са толкова катастрофални, че най-важният урок, който могат да ни дадат, е - „Никога не правете това отново!“. Ето няколко от най-големите грешки, които успешните лидери правят, и то не само веднъж.

1. Играят на сигурно

Когато лидерите играят на сигурно, те всъщност правят една от най-големите грешки в своята кариера. Ако не поемате рискове, вие спирате да бъдете на върха на вълната във вашата сфера и неизбежно започвате да изоставате от вашите конкуренти. Лидерството изисква смелост и безстрашие.

2. Използват преки пътища

Когато говорим за лидерство, не може да става и дума за спестяване на усилия и средства в каквото и да е било отношение. Ако опитвате да правите нещо по-бързо и евтино, вместо по-добре и по-иновативно, крайният резултат винаги ще бъде по-некачествен и в дългосрочен план ще ви струва по-скъпо. Това е грешка, от която лидерите трудно се възстановяват, дори и ако са я правили само веднъж.

3. Обещават повече и изпълняват по-малко

Едно от златните правила за всеки бизнес е да давате по-скромни обещания и да постигате повече, отколкото се е очаквало от вас. Когато обърнете тази формула и започнете да обещавате повече, отколкото можете да изпълните, резултатите обикновено са катастрофални и достатъчно паметни, за да ви предпазят от възможността да повторите тази грешка. Ангажирайте се с определени задължения само когато сте сигурни, че можете да отговорите на очакваното от вас.

4. Не задават трудни въпроси

Да бъдеш успешен лидер означава, че ще трябва да провеждаш трудни разговори със своите служители и да задаваш въпроси, които водят до не особено приятни заключения. Ако обаче не го правите, вие си гарантирате, че няма да бъдете готови за проблемите и трудностите, пред които ще се изправи вашата компания, а освен това ще си спечелите и репутацията на плах и незаинтересован лидер.

5. Губят от поглед голямата картина

Лесно е да изгубиш от поглед крайната си цел, когато темпото на работа е забързано и всичко изглежда хаотично, но ако искате да бъдете успешен лидер ще трябва да се научите бързо да коригирате гледната си точка и да насочите вниманието на служителите си към вашата мисия. Когато винаги държите целите си на преден план във всичко, което правите, вие си гарантирате, че ще стигнете далеч.

6. Обвиняват другите

Прехвърлянето на вината върху някой друг, когато сгрешите или нещо се обърка, е едно от най-разрушителните действия, които можете да предприемете, както за самите вас, така и за компанията като цяло. Това ще ви струва уважението и доверието на хората от вашия екип, а това са две неща, които трудно може да си спечелите отново. Успешните хора са уважавани, защото никога не бягат от отговорност. Когато нещо се обърка, те са фокусират върху намирането на решение на проблема, вместо върху търсенето на някой, който да поеме вината вместо тях.

още по темата
още от Лидерство
26
Понеделник
Август