Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жените, начело на държава се справят по-добре с овладяването на епидемиите

Снимка: Shutterstock

Жените държавни лидери се справят по-добре с овладяването на епидемиите в страните, които ръководят, показа анализ на CNN. 

В Тайван, ранното въвеждане на мерки попречи на избухването на огнище от коронавируса и в момента страната произвежда предпазни маски, които изнася за Европа.

В Германия се проведе най-мащабното тестване от държавите в Европа, с 350 000 теста всяка седмица, които засичат вируса достатъчно рано, за да бъдат изолирани случаите.

В Нова Зеландия, министър-председателят предприе ранни действия по затварянето на туризма в страната и въведе карантина в цялата страна, намалявайки смъртните случаи до едва 9 на брой.

Трите региона се намират в различни точки на света - Европа, Азия и Океания, но имат нещо общо - лидерите на тези държави са жени. Успехът на тези жени лидерки и на други такива по света е забележим, като се има предвид, че жените съставляват едва 7% от световните лидери.

Президентът на Тайван Цай Инуън предприе мерки за проверка на всички пътници, пристигащи от Ухан, регионът, от който тръгна вируса, в страната още през декември, когато се съобщи за първия случай на Covid-19 и никой още не подозираше какво предстои. Това ограничи разпространението на коронавируса в страната и смърните случаи от него.

В Германия канцлерът Ангела Меркел понесе много критики заради недоброто овладяване на епидемията в страната. Въпреки това, Германия има най-подготвените болници за такава ситуация и прави най-много тестове от страните в Европа.

Нова Зеландия е страна, която разчита основно на туризма, но това не попречи на министър-председателят Джасинда Ардерн да затвори границите за чужденци още на 19 март. В страната няма неовладяно огнище на заразата и са отчетени едва 9 смъртни случая общо.

4 от 5-те Скандинавски държави се ръководят от жени. Тези страни имат по-ниски стойности при починалите от коронавируса, в сравнение с останалите европейски държави. Финландският министър-председател, Сана Марин, която е на 34 години и е най-младият лидер, има 85% рейтинг на одобрение във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заразата. Страната ѝ има население от 5.5 милиона души и едва 59 смъртни случая от Covid-19.

Министър-председателят на Исландия Катрин Якобсдотир управлява страна с население от едва 360 000 души, но там се проведе най-масовото тестване в целия свят. Исландия имат направени над 103 000 теста на 1 милион души популация, което е почти два пъти повече от другите "най-тестващи" страни.

В контраст, Швеция, която не се ръководи от жена, отказа да въведе каквито и да е мерки против разпространението на вируса.

 

още от Лидерство