Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шеф на непълно работно време

Снимка: Shutterstock

Работата на непълно работно време се увеличава сред висшите служителите, като вече над 1 милион мениджъри са решили да съкратят работното си време. За много хора балансът между професионалния и личния живот е основна причина. Новината идва, след като консултантската фирма Timewise разкри своя Power 50 - списък на висши бизнес фигури, които работят на непълно работно време.

"С един на всеки шестима ръководители на висше ниво, работещи по-малко от пет пълни дни в седмицата, e ясно, че гъвкавата работа е постигнала своя успех", заяви съоснователят на Timewise Карън Матисън.

За Марк Нор това, че е шеф на непълно работно време, означава, че може да прекарва повече време със семейството си и да се отдава повече на благотворителна работа.

Той е един тези мениджъри, които работят на непълно работно време.

Нор е главен изпълнителен директор на агенциите в Miroma и ръководи група маркетингови и комуникационни агенции. Мъжът е започнал работа на четиридневна работна седмица преди две години, когато установява, че часовете му са станали "неустойчиви".

Той обаче признава, че не всички в борда са съгласни с решението му, отбелязвайки, че самата фраза "непълно работно време" се счита от някои като "по-слаба".

"Трябва да внимавам в зависимост от това, с кого говоря. Някои хора произхождат от епохата на презентизма. Ако това е светът, в който сте възпитани, тогава това ще изисква доста голям психически скок, за да разберете предимствата", каза той, цитиран от BBC.

Докладът на Timetime уточнява, че броят на работниците на непълно работно време на ръководни длъжности през миналата година е нараснал с 55% от 2012 г.

"Само преди няколко години хората не бяха склонни да признаят, че са работили на непълно работно време от страх да не бъдат възприети като по-малко ангажирани или по-неамбициозни", казва съоснователят на Timewise Карън Матисън.

Тя обаче казва, че работата на непълно работно време за най-старшите роли все още е сравнително рядка.

От старата си рутина г-н Нор казва: "Имаше дни, когато започвах работа в седем или осем сутринта и работех до полунощ." Не само, че това е много пагубно за семейния живот, казва той, но  също е навредило на неговата продуктивност.

В началото той пита работодателите си дали може да изпробва режима си на непълно работно време за пробен период, разработвайки план за това как ще се работи в негово отсъствие.

Като цяло той казва, че работодателите му са го подкрепили. След успешното установяване на такъв режим на работа, Нор помага и на други служители в компанията на негово ниво да имат същата договореност.

Въпреки това той приема, че има рискове, и казва, че наличието на граници е важно.

"Никой няма право да ми се обажда в петък, защото аз не работя в петък. Но ако се налага, няма как да бъде избегнато", казва той по отношение на спешните ситуации на работното място.

Кейти Бикерстаф е друг човек на лидерска позиция, която работи на непълно работно време. Скоро ще започне нова работа в Marks & Spencer, където в момента е изпълнителен директор. От април тя ще работи четири дни в седмицата като главен директор по стратегиите и трансформациите.

Тя казва, че по-рано в кариерата си е работила за Dixons Carphone като главен изпълнителен директор за Великобритания и Ирландия, също на четиридневна работна седмица.

"По това време децата ми бяха много малки", казва тя. "От компанията не реагираха остро на предложението ми да работя 4 дни в седмицата и се отнасяха с уважение."

Подобно на г-н Нор, тя казва, че трябва да бъдете "реалистични" за справянето с проблеми в почивните си дни. Според нея доброто управление на времето може да създаде чудеса за морала и съответно да доведе до много по-добри резултати на работното място.

още от Лидерство