Затвори

Райфайзенбанк: Основният елемент от HR стратегията ни е развитието на лидери

РАДА ЙОСИФОВА, началник-отдел "Човешки ресурси" в Райфайзенбанк България.

Снимка: Юлиян Донов

Преди близо четири години въведохме гъвкаво работно време за служителите от централата и това е една от най-харесваните придобивки, споделя Рада Йосифова, началник-отдел "Човешки ресурси"

- Госпожо Йосифова, какво значи да правиш кариера в банковия сектор днес в сравнение с годините, когато банкирането не беше възможно онлайн?

- Бурното развитие на технологиите и бързината, с която те променят света, изискват нови умения, гъвкавост и адаптивност. Ако преди време за един банков служител беше достатъчно да познава добре кредитната дейност, то сега трябва да познава процесите и системите, с които работи, да е постоянно отворен към новости и да бъде изключително гъвкав. Ако преди десетина години банковата услуга се предоставяше единствено в клоновете на банките, днес отношенията с клиентите много често са онлайн. Самите клиенти също промениха очакванията си. Сега има много повече продукти и услуги, които те ползват, и начинът на работа е много по-различен. В банките има много различни професии и съответно несравнимо повече възможности за реализация и постигане на професионално, а и на личностно развитие. Сериозните инвестиции, които правим в сфери като ИТ, управление на проекти, управление на риска, изискват добре образовани и компетентни хора, които да осъществят стратегията за развитие на банката в ерата на дигиталните услуги.

- Какво прави банковите служители лоялни?

- Според обратната връзка, която получаваме от нашите служители, те ценят високо стабилността и сигурността, предоставяни от банката, както и отношенията в екипите. През последните години работим много за утвърждаване на култура на сътрудничество, екипност и прозрачна комуникация. Днес нашите служители разполагат с много повече информация, възможности да споделят идеите си и да дават обратна връзка на ръководството. Имаме редовни проучвания на ангажираността на служителите, на удовлетвореността от вътрешните услуги, електронна платформа за идеи, дискусионни форуми по различни теми. Каталогът за обучения е публикуван на вътрешния сайт и колегите може да се записват онлайн.

Често банковите институции се смятат за по-тромави или дори изоставащи от тенденциите, но ние се стремим да сме гъвкави и да отговаряме на потребностите на нашите служители. Преди близо четири години въведохме гъвкаво работно време за служителите от централата и това е една от най-харесваните придобивки. Насърчаваме баланса работа/личен живот и здравословния начин на живот.

Това, което мен ме радва изключително много, е желанието на служителите ни да участват в различни инициативи на компанията. Кампанията за изграждане на работодателската марка под мотото "Нашите хора са нашият бранд" беше реализирана изцяло със съдействието на наши служители, които участваха в създаването на посланията, дизайна на клиповете, включиха се като актьори.

- Коя е HR стратегията, на която разчитате за налагането на имиджа ви на стабилен работодател?

- Основният елемент от HR стратегията ни e развитието на лидери. Постоянно инвестираме в обучение и развитие; прозрачна и открита комуникация; поддържане на висока ангажираност. Инвестицията в обучение и развитие се увеличи двойно през последните години. Инвестирахме в най-различни инициативи за повишаване на ангажираността на служителите и последното проучване показа ръст на този показател. Областите доверие във висшия мениджмънт, обучение и развитие, овластяване и упълномощаване нараснаха най-много. Следим постоянно тенденциите на пазара и се стремим да сме адекватни и по отношение на възнагражденията и придобивките, които предоставяме. И все пак най-важното за изграждането на устойчива представа за банката като предпочитан работодател е корпоративната култура с нейните специфични за "Райфайзен" черти - открита комуникация, честни взаимоотношения, сътрудничество, динамика и ориентираност към постижения.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935