нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Искаш ли да водиш, трябва да знаеш къде отиваш

Снимка: Shutterstock

В основата на ефективното лидерство стоят добрите навици. Много от тези управленски навици обаче не се преподават в училище и не могат да бъдат научени от книги или статии по темата.Те могат да бъдат усвоени само чрез придобиване опит в лидерството. Без тях обаче никога няма да се превърнете в лидер, който хора биха последвали навсякъде. Това са 12-те най-важни лидерски качества и навици.

1. Грижа

Лидерите, които служителите помнят с възхита и уважение, са онези, които се грижат не само за успеха на своя бизнес, но и за желанията, нуждите и мечтите на ръководените от тях хора. Това са лидерите, чиято отдаденост към благото на техните екипи прозира както в думите им, така и в действията им.

2. Убеждение

Всеки велик лидер знае, че зад всяко негово действие трябва да отговоря на дълбоко вкоренените в неговата идентичност възгледи, принципи и ценности. Лидерството по своята същност предполага движени, напредък към определена цел. Именно убежденията на човек определят посоката, по която той върви, за да постигне тази цел.

3. Яснота

Ако искате да водите, трябва да знаете къде отивате. Ако искате да водите с ефективно и целенасочено, трябва да накарате хората, които ви следват, да се концентрират върху правилния курс и да не излизат извън релсите. Единственият начин да постигнете това е като им обясните пределно ясно на къде сте се запътили и защо сте се насочили натам. Яснотата помага на всички да кажат „да“ на важните неща и „не“ на всички останали.

4. Увереност

Ако самите вие не вярвате в себе си, никой друг няма да повярва във вас. Хората искат да знаят кои сте всъщност, какво знаете и на къде планирате да ги поведете, преди да ви последват. Увереността ви в собствените ви способности и възможности се отразява директно върху самочувствието на онези, които ви следват.

5. Кураж

Смелостта в лидерството се състои в това да насърчавате другите да поемат рискове и да им дадете нужните средства, за да успеят, докато същевременно с това поемате отговорност за техните провали и неуспехи.  

6. Отговорност

Великите лидер в бизнеса са наясно със силата на отговорността. Ако хората, които ви следват, знаят, че могат да ви имат доверие, то те ще направят всичко по силите си, за да ви покажат, че можете да разчитате на тях.

още по темата
още от Лидерство