Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Импровизацията създава по-добри лидери

106

Снимка: Shutterstock

Думата импровизация идва от театъра, където тя се използва за обозначаването на практика, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента.

Въпреки че нейните корени идват от театралното изкуство, през последните години импровизацията придобива все по-голяма популярност и в бизнес средите.

След като разбрах, че много от моите клиенти и колеги ходят на курсове за импровизация, реших да обърна повече внимание на тази тенденция и да разбера какво печелят от нея хората, които работят в офиси и заседателни зали, а не на сцената.

Бях много изненадана да открия, че импровизацията наистина може да ни научи на много неща.  

1. Учи ни как да използваме пълния си потенциал

Импровизацията ни помага да разберем кои сме всъщност, да бъдем смели, да оспорваме статуквото и да поставяме под въпрос общоприетите правила. Когато знаете какво можете да предложите и как да го направите, достигате пълния си потенциал. Това ви помага да определите целите си и да действате по съзнателен и фокусиран начин, които се уповава на вашите ценности.

2. Учи ни как да сe справим със страховете си

Страхът е неизменна част от импровизацията, особено когато става въпрос за импровизация пред публика. Какво ще стане ако си забравите текста в момента, в който излезете на сцената? Можете да използвате тези страхове като средство за подобряване на вашето представяне, като приемете, че всеки понякога греши. Това важи в пълна сила и в света на бизнеса и лидерството. Човешко е да се греши.

Когато се научите да приемате страховете си, вие ще ги превъзмогнете и ще започнете да гледате на тях като на средство за мотивацията, а не като пречки, които блокират вашия път.  

3. Помага ни да бъдем по-добри слушатели

В основата на импровизацията стои активното слушане. В днешният забързан и натоварен свят може да бъде изключително трудно да изключите шума около вас и да запазите фокус върху настоящия момент, независимо дали сте на офиса или на сцената. Активното слушане ви помага да заглушите собствените си мисли, за да чуете какво има да каже вашия събеседник, докато импровизацията ви позволява да използвате тази информация по иновативен начин.

още от Лидерство
18
Петък
Януари