нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Те държат егото си под контрол

Снимка: Shutterstock

В работата ми като професионален коуч имам привилегията да работя с някои от най-добрите лидери по света и да наблюдавам от първа линия качествата, навиците и личностните черти, които ги превръщат в пример за подражание на хиляди хора по света.

Тези качества в много случаи изненадват със своята простота и достъпност, но въпреки това не може да се каже, че те са лесно усвоими. Ако обаче положите нужните усилия, за да ги придобиете, освен че ще спечелите възхищението и уважението на останалите, ще ги вдъхновите и мотивирате да разкрият пълния си потенциал и да дадат всичко от себе си за постигането на общите ви цели.

Ето няколко от най-важните качества и личностните черти, характерни за най-харесваните лидери

Те казват това, което мислят и вярват в това, което казват

Те насърчават изграждането на отношения, базирани на взаимно доверие, и се стремят да бъдат последователни в своите действия и послания. Тази пълна прозрачност в работата и искреност в отношенията с другите е едно от най-полезните качества, от което се нуждае всеки лидер.

Те поемат отговорност за собствените си грешки и неуспехи

Най-харесваните лидери поемат пълна отговорност за своите решения и действия, независимо от това дали крайните резултати са добри или лоши. Много хора не се свенят да държат другите под отговорност и дори често стигат до там, че прехвърлят вината за собствените си грешки върху някой друг. Успешните лидери обаче никога не си позволяват да бягат от отговорност. Те не обвиняват другите за провалите си и не омаловажават последиците от техните грешки и неуспехи.

Те намират решения на проблемите, пред които е изправена компанията, заедно със своя екип

Не трябва да бъркате това с микоромендижмънт и постоянно надничане зад рамото. Тук става въпрос за изграждането на система, в която всеки служител е включен по някакъв начин в процеса на намиране на решения на проблемите. Тъй като всеки може да се изкаже, получават по-добра представа за предложените решения и могат да си сътрудничат по ефективно за постигането на желаните резултати.

Те използват всички ресурси, средства и контакти, с които разполагат, за да свършат работата си възможно най-добре

Най-успешните лидери знаят, че отстраняването на проблемите и създаването на ефективни и дълготрайни решения изисква от тях да използват активите, средствата и връзките, с които разполагат. Тъй като в кариерата си те са изградили добри отношения с хора от всяко ниво на организация, успешните лидери имат способността да обединят служител и ресурси от различни отдели на компанията за постигането на изключителни резултати. Само наистина харесвания и уважаван лидер може да обедини цялата организация в постигането на обща цел.

Те държат егото си под контрол

Последното, а може би и най-важно качество, характерно за всички харесваните лидери, е така присъщото им смирение и скромност. Тези лидери създават култура на доверие в компанията, което означава, че те знаят, че могат да разчитат на своите служители, и че служителите им могат да разчитат на тях. Те говорят за екипни успехи, а не за свои лични постижения.

Тези качества може да звучат като лесни за усвояване, но те изискват ангажираност, стремеж и воля за изграждане на здрави и дълготрайни връзки с членовете на вашия екип. В крайна сметка обаче всички тези усилия си заслужават, защото придобиването на тези лидерски характеристики ще бъде от полза не само за самите вас, но и за цялата компания.

.................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Лидерство