нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пълен самоконтрол

Снимка: Shutterstock

Има много качества, които играят важна роля за успеха в лидерството, но може би най-важното е емоционалната интелигентност – способността да разпознаваме и управляваме собствените си емоции, както и да идентифицираме емоционалното състояние на другите.

Има много проучвания, които демонстрират нагледно силата и важността на емоционалната интелигентност. Ако сте лидер или се надявате в скоро време да заемете управленска позиция и не сте започнали да работите по развиването на емоционалната си интелигентност, то е време да запретнете ръкави. Ето откъде да започнете:

Опознайте себе си

За да бъдете добър лидер, първо трябва да познавате себе си. Образът, който сте си изградили за себе си, най-вероятно се различават от начина, по който другите гледат на вас. Най-добрият начин да си създадете реалистична представа за себе си е като работите с доверен партньор, коуч или ментор. След като опознаете собствените си силни и слаби страни вие ще можете да реагирате подобаващо на различните ситуация, пред които ще ви изправи лидерството.

Научете се да контролирате емоциите си

Всеки лидер трябва да може да управлява емоционалното си състояние. Иначе казано, не трябва да атакувате вербално другите, само защото сте недоволни от нещо, или да вземате прибързани и емоционални решения, защото сте подложени на стрес. Самоконтролът опира до запазването на спокойствие и поддържането на нормален начин на общуване – поведение, другите ще следват, ако лидерът им дава личен пример.

Открийте вътрешната си мотивация

Всеки трябва да може да се самомотивира, но това е от особено значение за лидерите. Това означава, че трябва постоянно да сте наясно с целите си и да не спирате да работите за тяхното постигане. Вътрешната мотивация води до изграждането на високи стандарти и почтеност, които ви дават възможността да преодолявате дори най-тежките предизвикателства и провали.

Демонстрирайте съпричастност и скромност

Живеем в свят, който възнаграждава хората за прикриването на техните слабости и комплекси, но нещото, което в действителност си заслужава да скриете, е вашето его. Това означава, че трябва да загърбите гордостта си, да подбирате внимателно битките, които водите с другите. Дори да не сте съгласни с това, което казват вашите служители, важното е да ги изслушвате и  да обръщате внимание на техните проблеми, притеснения и надежди.

В крайна сметка емоционалната интелигентност е умението да чувствате, разбирате и управлявате човешките емоции като източник на информация, енергия, свързаност и влияние.

Ако сте лидер, но не познавате себе си и не можете да контролирате емоционалното си състояние, то вие сте непрекъснато под милостта на вашето настроение. Ако не подхождате със емпатия и разбиране към вашите служители, то няма да стигнете далеч в ролята си на ръководител, колкото и компетентни и интелигентни да сте.

…………………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог

още по темата
още от Лидерство