нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лидер, с когото всеки иска да работи

Снимка: Shutterstock

Всички искаме да работим за вдъхновяващ и мотивиращ лидер, за истински визионер, който е ненадминат в създаването и реализирането на амбициозни планове. За съжаление, много от нас са имали работа с шефове, които могат да превърнат живота на човек в истински ад и работата му в кошмар.

Добрите лидери имат големи мечти, поемат рискове и като цяло вършат страхотни неща. Всички обичат да работят с тях. Ето няколко качества, които са характерни за тези ръководители:

1. За тях хората са на първо място

Изграждането на ефективни процеси на работа е изключително важно, но в крайна сметка успеха на един бизнес зависи от хората в организацията, които превръщат стратегиите, плановете и идеите на своя лидер в реалност.

2. Те се фокусират върху слушането, вместо да се правят, че знаят всичко

Много хора подхождат към разговорите като към състезание, което може да бъде спечелено, било то ако говорите по-дълго, ако правите по-интелигентни изказвания или пък ако имате последната дума. Великите лидери обаче знаят, че формулата на успеха е по-малко говорене и повече слушане. Те са наясно факта, че знанието е власт, а ученето е мъдрост.

3. Те знаят как да накарат служителите си да се чувстват важни и ценени

Много хора вярват в погрешното разбиране, че да си лидерството се свежда до това да казваш на хората какво да правят. Истински успешното ръководство обаче се корени в това да подкрепяш служителите си и да им осигуряваш нужното, за да могат те да си вършат работата възможно най-добре. Демонстрирането на внимание към нуждите, мечтите и проблемите на членовете на вашия екип ще ги накара да се чувстват важни и ценени.

4. Те разчитат на малките победи

В малките победи има голяма сила. Добрите лидери знаят, че именно те помагат за набирането на нужната инерция, които може да ви издигне до върховете на бизнеса. Малките победи градят доверие и мотивират хората да поемат отговорност за собствените си идеи и успехи, те ги карат да чувстват, че са постигнали нещо значимо както в личен план, така и като част от съвкупност, която е по-голяма от тях. Всяка победа, независимо от нейния размер, ви зарежда с енергията, която е нужна за постигането на наистина голям успех.

5. Те винаги вървят напред и не се страхуват от промяната

Много лидери, който заемат управленски постове от дълго време, следват максимата „ако не е счупено, не го поправяй“. Съвременният свят обаче е толкова динамичен, че всеки, който не се движи стремглаво напред, изостава значително от останалите. Именно лидерът, който постоянно застава срещу статуквото и който не се примирява с посредствените резултати е онзи, с който хората искат да работят.

6. За тях EQ-то е по-важно от IQ-то

Някои хора просто изпитват нужда постоянно да демонстрират пред другите колко са умни. За тях е от изключително значение винаги да бъдат най-интелигентния човек в стаята. Вниманието на успешните лидери обаче е насочено в друга посока – в тази на разпознаването и разбирането на емоциите, както техните, така и на хората около тях. Те осъзнават, че познаването на чуждите емоции им помага да намират най-тактичните и най-ефективните подходи за комуникация с другите, което от своя страна води до изграждане на взаимно доверие и добра работа в екип.

...................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Лидерство