нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изберете свой път

Снимка: Shutterstock

Повечето бизнес лидер отделят повече внимание на предоставянето на насоки на своя екип, отколкото на това да чертаят собствения си път към постигането на определени цели. Освен това, много предприемачи разчитат твърде много нa вижданията на техни съветници или пък опитват да подражават на конкурент, който получава внимание в бизнеса или сред широката общественост. За да бъдете добри лидери обаче трябва сами да изберете посоката, в която да вървите, и да се научите да вземате решения.

Вземете за пример Илон Мъск. Никой не би помислил, че някой друг взима решения вместо него в Tesla или SpaceX.

„Не позволявайте шума от чужди мнения да заглуши вашият вътрешен глас“, казваше пък покойният главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс.

Разбира се, този подход към лидерството носи и големи рискове, тъй като при него човек може да види само себе си, когато нещата не се развиват по желания начин.

В бизнеса голямото предизвикателство е в създаването на лидери, които могат да се справят с това предизвикателство. Ето няколко неща, които може да помогнат за тази цел:

Давайте приоритет на собствената си преценка при взимането на решения

Това не означава да не търсите чуждо мнение и да пренебрегвате различни от вашата гледни точки, или пък конкретни данни, които не отговарят на разбирането ви. Точно обратното, целта е да използвате тези неща, за да затвърдите собствената си преценка и да станете по-решителни и уверени. Винаги е добре да търсите възможно най-много информация по важни въпроси, но това може да се превърне в капан, ако започнете да разчитате твърде много на мнението на другите и се откажете от отговорността да мислите сами за себе си.

Демонстрирайте личните си ценности

Силната вярва в определени ценности обикновено се възприема от другите като знак за силен характер – личностна характеристика, която играе ключова роля в успеха на всеки лидер. Истинският бизнес лидер трябва да следва ясен набор от ценности и морални принципи, на които се гради неговата репутация. Човек не може да бъде лидер, ако няма ясно изразени ценности.

Увеличете познанията си във вашите сфери на интерес

Положете усилия да се превърнете в експерт във важните за вашата работа области, за да се освободите от нуждата да разчитате на чужди съвети. Това може да означава да посещавате повече конференции или пък да отделяте повече време за книги. Колкото по запознати сте с материята, толкова по-уверени ще сте в лидерските решения, които вземате. В много случаи предизвикателството произтича от способността ви да „рекламирате“ себе си и вашите познания. Може би е време да започнете собствен блог, да напишете книга или пък да изнесете реч като част от публично събитие. Уверете се, че всички са наясно с вашия опит и компетентност.

Демонстрирайте почтеност и етичност във всичките си действия

Как общувате с останалите в неформални условия и как прекарвате свободното си време са не по-малко важни фактори, от които зависи вашата репутация, от решенията, които взимате като лидер. Хората очакват от техните лидери да бъдат почетени и етични не само в работата, но и в живота им извън нея. Бъдете открити с хората около вас. Етичността в личния живот и бизнеса не опира само да следването на закони. Човек може да бъде възприеман като нечестен, безпринципен, безотговорен и ненадежден, дори и да следва всички правила и норми. Етичните лидери често полагат повече усилия, отколкото е нужно, и си позволяват по-малко свободи, отколкото могат.

Отбелязвайте всеки малък успех, за да изградите увереност в екипа

Много предприемачи, които познавам, чакат някакво голямо събитие, преди да отпразнуват лидерските си успехи. В действителност обаче е много по-важно да отбелязвате малките победи по пътя към големите цели, за да натрупате инерция и да спечелите доверието на останалите.

……………………….

Мартин Цвилинг, основател и главен изпълнителен директор на Startup Professionals, за Inc.com.

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Лидерство