Затвори

Навиците, които ще ви направят по-добър лидер през новата година

Снимка: Shutterstock

Да бъдеш добър лидер не е никак лесно, но когато осъзнаеш какво е нужно за целта, разбираш, че това е напълно постижимо и че то носи със себе си много предимства.

Колкото по-добре се справяте в ролята си на лидер, толкова по-малко време ще отделяте за управлението на вашите служители и толкова повече за това да им помагате да се развиват и растат професионално.

Микромениджмънта води до стрес, апатия и слабо изпълнение на служебните задачи, а лидерството вдъхновява, мотивира и повишава продуктивността.

Това са пет прости навика, които може да усвоите, ако искате да станете по-добър лидер през новата година.

1. Бъдете ангажирани

Според едно проучване около 70% от работниците не са ангажирани със своята работа, а това създава голямо напрежение върху техните ръководители, които трябва да ги мотивират и да ги накарат да вложат нужните усилия и ентусиазъм, за да постигнат желаните резултати.

Интересното в случая е, че други изследвания в областта на мениджмънта показват, че нивото на  ангажираност на лидерите е подобно на това не техните служители.

Не мисля, че това е съвпадение. Как може да очаквате от вашите подчинени да са ангажирани с работата, когато самите ви не сте?

Ангажираността е заразна, ако дадете личен пример, като покажете по-голям интерес и по-активно участие в задачите, това ще се отрази положително и на вашите екипи. Ангажираните екипи са по-лесни за мотивация, имат нужда от по-малко управление и постигат по-високи нива на производителност.

2. Бъдете добри

Както казват някой хора: „Добре е да си важен, но по-важно е да си добър“. Може да звучи клиширано, но това не го прави по-малко вярно. Логиката е проста, всеки обича да работи с хора, които познава и харесва, а когато се държите добре с останалите, вие ставате значително по-харесвани.

Разбирам, че всички сме под напрежение и под натиска на крайните срокове, но в крайна сметка ще постигнете много по-добри резултати, ако се държите учтиво и любезно, отколкото ако сте рязък и груб.  

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659