нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не ги приемайте за даденост

Снимка: Shutterstock

Да си лидер не е никак лесно. Всеки ден носи със себе си нов набор от предизвикателства и препятствия. В работата си като коуч на лидери виждам, че моите клиенти постоянно са изправени пред различни проблеми, усложнения и кризи, които се очаква те да разрешат. Решенията, които те взимат за справянето с тези ежедневни предизвикателства, играят основа роля за това дали те ще бъдат запомнени като добри или лоши шефове.

Лидерството обаче не носи само проблеми, то носи и награди, които отразяват както собствените ви лидерски ценности, така и ангажираността и отдадеността на хората, които ръководите. Има няколко неща, които като лидер не трябва да приемате за даденост:

Лоялност

Ако вашите служители са ви верни както в добри и лоши времена и ви дават пълната си подкрепа при ваше начинание, то лидерството ви е наградено с безценна лоялност, с която малко хора могат да се похвалят.

Доверие

Ако имате служители, готови да направят всичко, което поискате от тях; служители, които не поставят под въпрос всяко ваше решение и вярват в визията ви, то вие знаете колко важна и голяма е силата на доверието.

Трудолюбиви служители

Ако ръководите вашите служители чрез страх, контрол, микромениджмънт и тормоз, то вие вземате екипа си за даденост. Не го правете. Ако имате късмета да ръководите група трудолюбиви хора, които дават най-доброто от себе си във всичко, което правят, трябва да бъде благодарни. Потърсете начини да покажете своята благодарност и да помогнете на вашите служители да разкрият пълния си потенциал.

Щастливо работно място

Хората, които са прекарвали време в токсично работно място, където всички са стресирани и цинични, а атмосферата е изпълнена с недоверие и напрежение, могат да оценят стойността на фирмената култура, в която хората се чувстват щастливи и продуктивни. Позитивните лидери създават такава култура, така че трябва да се потупате по рамото за добре свършена работа, ако сте успели да постигнете подобен резултат.

Баланс между личния и професионалния живот

Лидерството и балансът между личния и професионалния живот не се естествени партньори. Това е и причината да отделям голяма част от времето, което прекарвам с моите клиенти, в лекции в тази насока. Ако сте постигнали добър баланс между работата и свободното време, бъдете благодарни, защото това една изключително ценна награда. Ако не сте, продължете да работите, за да постигнете тази цел за себе си и за вашия екип

Здраве

Хората не ценят здравето, докато не го загубят. Бъдете благодарни за доброто си здравословно състояние и отделете необходимото време, за да се погрижите за себе си, ако имате проблеми.

Опитът ми показва, че колкото по-малко неща приемате за даденост и колкото по-голяма благодарност изразявате за това, което имате, толкова по-щастливи и успешни ще бъдете като лидери.

.........................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Лидерство