Затвори

Добрите лидери са позитивни реалисти

Снимка: Shutterstock

Трудно е да определим какво точно е нещото, което прави един лидер добър, а друг лош.

Лесно ще разпознаете изключителния лидер, когато работите за него, но дори той ще изпита голяма трудност да обясни какво точно прави неговия начин на ръководене толкова ефективен.

В крайна сметка, единственото, което реално може да оценим, са действията и поведението на този лидер, това, което той прави всеки ден, за да мотивира и вдъхновява служителите си.

Това са шест неща, които открояват най-добрите лидери от останалите.

1. Те са добри, без да бъдат слаби

Едно от най-трудните неща за повечето лидери е да разберат, че да си добър не е слабост. Да бъдеш добър означава да хвалиш служителите си за добре свършената работа и да отдаваш заслуженото на тези, които са положили най-големи усилия и са направили големи жертви, за да стигнат дотук.

Ключът към намирането на баланс, между това да бъдеш добър и да не изглеждаш слаб, се крие в осъзнаването на факта, че истинската доброта е проява на сила, защото тя е пряка и ясна. Когато казвате на хората трудната истина, която те трябва да чуят, вие показвате много повече добрина, отколкото когато опитвате да ги защитите от труден разговор. Това е слабост.

Истинската добрина не идва с очаквания. Добротата е слабост, когато я използвате като средство за лично облагодетелстване. Хората винаги разбират, когато техният лидер се държи добре, само защото това ще му донесе някаква лична изгода.

2. Те са силни, без да бъдат груби

Преди да последват един лидер, хората искат да разберат дали той е силен и решителен. Те се нуждаят от лидери, които не се страхуват да поемат рискове, лидери, които могат да вземат трудни решения и да поставят благосъстоянието на екипа си на първо място. Те търсят лидери, които няма да се скрият, когато нещата не вървят добре.

Много лидери бъркат грубото и контролиращото поведение с проява на сила. Те мислят, че упражняването на силен натиск и контрол ще накара служителите им да бъдат по-лоялни и отдадени на работата. Вие не показвате сила, когато принуждавате хората да правят това, което искате, а като показвате, че може да се справите с всяка трудност, пред която се изправяте.

3. Те са уверени, без да бъдат арогантни

Хората обикновено търсят уверени лидери, защото увереността е заразна и ни помага да вярваме, че ни предстоят велики неща. Задачата на лидера е да се увери, че увереността няма да се превърне в арогантност и цинизъм.

Увереността идва от вярата във вашите възможности и знанието до къде се простират техните граници. Когато загубите допир с реалността, започвате да мислите, че можете да направите неща, които са отвъд вашите способности. Изведнъж всичко започва да се върти около вас. Тази арогантност обикновено се превръща в причината служителите ви да загубят доверието си във вас.

Великите лидери са уверени, но и скромни. Техните постижения и позиция не ги карат да мислят, че са по-добри от всички останали. Те не се страхуват да запретнат ръкави и да си изцапат ръцете, когато е необходимо. Те не никога не искат от служителите си да правят нещо, което самите те не са склонни да направят.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662