Затвори

5 възпитателни задачи за таткото

Shutterstock

Разбира се, майките могат всичко-всичко-всичко и дори повече. Но има няколко задължения във връзка с възпитанието на децата, които по възможност е добре да оставите именно на таткото.
Кои са те, отговаря психологът, психотерапевт и специалист по кризисни ситуации и психични проблеми при мъжете Валери Зинатулин:

Физическото развитие

Кой, ако не бащата – толкова голям и силен, може да бъде за пример и да приучи на полезни навици и здравословен начин на живот?
Тичане, футбол, плуване, ски, тенис, каране на колело и т.н. На бащите по им отива да възпитат децата на любов към спорта, чиито верен приятел е дисциплината.

Безопасност

Това е повече, отколкото понятието „не трябва“ в пределите на дома.

Детето трябва да знае за скритите опасности на улицата, обществените места, транспорта. И да запомни номерата на спасителните служби и спешната помощ. А именно таткото трябва да обясни всичко това на децата си.

Идеята за морално поведение

Хубаво е, ако бащата разкаже на децата за народните герои и защо е важно да се почита паметта им. На помощ са книги, музеи, филми. От ранна възраст децата трябва да знаят, че моралното поведение на мъжа означава да уважава момичетата, жените, да им отстъпва място, да им помага и защитава.

Формирането на идеята за това е ярък пример за момчетата – какви трябва да станат, когато пораснат. А за момичетата достойните мъжки качества ще станат част от образа им за бъдещ партньор в живота.

Развитие на мисленето и логиката

Бащите по-добре играят с децата с конструктори и могат бързо да помогнат със задачите по точните науки – математика и физика. Често общуването на бащата с детето е като равен с равен, то се обръща към него като към връстник, а това укрепва у малкото вярата в себе си.

Освен това, мъжката гледна точка към проблемите и подхода към тяхното решение помагат на децата по-леко да се справят с всекидневните трудности.

Чувство за сигурност

От момента на раждането си детето се оказва в свят, в който са само то и мама. А обкръжаващата го действителност и хората в нея го плашат и тревожат. Когато направи стъпка да изследва нещо ново, бързо след това отново се връща, за да се хване за сигурната майчина ръка. Малкото бебе действително се чувства сигурно единствено и само с мама. Когато в детския свят влезе таткото, то малкото получава особена и важна подкрепа, а вселената му съществено се разширява.

Когато нуждата им от сигурност е задоволена, малките стават все по-уверени, активно изследват пространството около себе си, и следователно, по-бързо се развиват и формират екзистенциални концепции.

Какво могат да направят бащите за развитието на детето:

- Да им предоставят определени свободи;

- Да им позволят да рискуват (разбира се – под надзор);

- Да ги научат на умението да се справят с неуспеха;

- Да обсъждат възможните последствия от непослушанието (например, нежеланието да се учи, да се ядат бонбони, вместо да се обядва);

- Да обяснят значението на компромисите и да им помогнат да разберат, че е невъзможно да получат всичко веднага;

- Да определят домашни задължения на детето (например, грижа за домашни животни, поливане на цветя, миене на съдове);

- Да ги научат на оптимизъм (тъй като децата възприемат всеки свой неуспех като трагедия от световен мащаб).

Най-важното е – помнете, че принципите, навиците и поведението, на които учите децата, не трябва да се различават от вашия начин на живот.

Новите родители

още от Любопитно