Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Андре Рийо със специален поздрав към българите за 24 май (видео)

Снимка: Getty Images/ Guliver

Световнознаменитият холандски цигулар и диригент Андре Рийо намери нотите на "Върви, народе възродени", събра 60-членния си оркестър в студиото си в Маастрисхт и записа за публиката в България тази емблематична за България песен, по повод предстоящия 24-ти май.

За изпълнението на "Върви, народе…" Рийо прави специален аранжимент, като дава по-значима роля на флейтата, звучаща в соло и извисяваще се над другите иструменти. Това е начинът, по който Рийо усеща и разбира музиката, с която сме израстнали и е закодирана в гените ни.

"Честит празник на буквите!", поздравява той българите в специалното си видео. "Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура! Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката", казва Кралят на валса. 

Андре Рийо вече 30 години обикаля света с оркестъра си "Йохан Щраус", преминавайки през различни градове, oт Лисабон, през родния му Маастрихт, до Мексико, Япония и Австралия. В оркестъра му свирят музиканти от 35 националности, обединени от харизмата, енергията и вдъхновението на Андре.

По отношение на страните, в които изнася концерти, Рийо има любопитството да търси най-любимата и емблематична в тях музика. Той проучва, допитва се до музиканти и се подготвя, за да направи на всяка сцена свое персонално обръщение към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, което е близко до душата на слушателите и предизвиква техните сълзи и аплодисменти.

В оркестъра на Рийо вече 23 години свири и българка - Кремена Минева. Дали от нея или от други източници, Андре открива, че 24 май – Деня на славянската писменост и култура, е най-ценният за българите празник. 

Чуйте "Върви, народе възродени" в изпълнение на знаменития холандец и неговия оркестър.

Андре Рийо идва отново в София за концертите си на 8 и 9 юни. Той е първият музикант, който в две поредни години изнася четири концерта в България в напълно разпродадена зала "Арена Армеец". 22 000 зрители миналата година бяха свидетели на енергията и радостта, която той подарява на публиката. Спектаклите са смятани за празник, великолепие, радост за духа и тържество на позитивизма. В момента се разпродават последниге билети за концерта му на 9-ти юни, посочват организаторите.

още по темата
още от Любопитно