Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Барби" къса със стереотипите, ще става астронавт

Снимка: Barbie, independent.co.uk

Брандът "Барби" създаде реплика на истинска жена астронавт като кукла, за да окуражи повече момичета в Европа да изследват какви са възможностите за развитие в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката или на предметите, чиито познания насочват към Космоса. 

Куклата е създадена в сътрудничество с Европейската космическа агенция. Тя е умален модел на Саманта Кристофорети - единствената активна жена астронавт на организацията. Кристофорети е била избрана от компанията собственик на "Барби" - Mattel, като вдъхновение и ролеви модел за малките момичета. 

Новата кукла е част от проекта на бранда "Dream Gap Project" - инициатива, която цели да затвори "празнината" в мечтите - феномен, с който е наричана комбинацията от бариери, които възпират момичетата да постигат мечтите си или да разгръщат пълния си потенциал. 

Кристофорети коментира, че се надява сътрудничеството с "Барби" да помогне на малките момичета и момчета, които мечтаят за бъдещето си без граници. 

Изабел Ферер - европейски директор на маркетинга за Барби пък коментира, че е горда да бъде част от сътрудничеството с Европейската космическа агенция, посочва Индипендънт. 

Като част от партньорството, "Барби" е поръчал доклад в опит да се изследват нагласите към т.нар, STEM предмети (science, technology, engineering, mathematics или STEM). Проучването е било сред 2000 родители и разкрива, че на 80% им липсват основни познания за т.нар. STEM кариери. Също така, малцина са знаели кои са жените пионери в Космоса. 

още от Любопитно
12
Четвъртък
Декември