нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

БНБ пуска сребърна монета за 150 години от рождението на Гоце Делчев

Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска специална възпоменателна монета от сребро, с която да отбележи 150-годишнината от рождението на революционера Гоце Делчев. Тя ще е в обращение от 17 януари, съобщиха днес от централната ни банка.

Всеки ще има право да купи до два броя от монетата в периода 17-19 януари, след което тя ще се продава без ограничения. Цената ѝ е 108 лева. БНБ публикува и списък с адресите, от които всеки може да се сдобие с ценния предмет.

В брошурата към монетата е отпечатана портретна снимка на Гоце Делчев (1872-1903), която е използвана и за изобразяването му върху лицевата част на самата монета. Той е организатор и ръководител на националноосвободителното движение на българите от Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението.

Делчев е роден в Кукуш, учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а след това и във Военното училище в София. Заради участие в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип, където се среща с Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македонско-одринска революционна организация (ВМОРО).

още от Любопитно