Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Честит Св. Валентин и от Google

125

Изображение: Google

Google отбелязва с анимация деня на влюбените Свети Валентин.

Св. Валентин не е официален празник на влюбените нито в католическия, нито в православния календар, но въпреки или точно заради това го празнуват милиони хора без значение каква е религията им.

Романтичната традиция се появява през 14 век в Англия и Франция: хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажват. Това пише и Джефри Чосър в Parliament of Foules:

Това се праща на Свети Валентин,
когато всяка птица идва и избира своя другар.

А символ на тази връзка стават лебедите заради това, че избират партньорите си за цял живот.

Английският двор поставя през 17 век началото на традицията влюбените да си разменят пръстени, послания с картички „валентинки“, бонбони с формата на сърце, цветя, подаръци.  През 1797 г. британско издателство дори пуска „Помощник на младия мъж за писане на валентинки“ с любовни стихове за млади влюбени без поетичен талант за лично творчество.

Факт е, че има трима светци-мъченици Валентин, чиито имена не се свързват в нито един ранен документ с романтичната любов. Честването на деня на Св. Валентин Мъченик е обявено на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. В средата на миналия век обаче Католическата църква решава да премахне част от празниците, базирани на легенди, и така отпада и  Св. Валентин. Православната църква го почита на 6 юли.

В много страни ритуалите в деня на влюбените са различни, понякога и екзотични.  В Япония например, която празнува Св. Валентин от 1930 г., подаръци има само за мъжете, а жените трябва да почакат до 14 март, наречен "Белият ден". В Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя на този ден. В графство Дербишир, Англия, момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание за истинската любов. В Ямайка на този ден провеждат масови голи сватби. Германците свързват любовта с лудостта и затова Св. Валентин там е покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

В Саудитска Арабия обаче точно на този ден е строго забранено и тежко наказуемо в магазините да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства с формата на сърце. 

още от Любопитно
17
Сряда
Юли