нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да губиш достойно – трудният урок

Снимка: Guliver / iStock

Ако всеки път, когато изгубите на „Не се сърди, човече“, вие помръквате или отчаяно викате и махате с ръце, как искате да реагира детето ви, когато изгуби макар и на игра.

Има начин умно да му подскажете как да понесе достойно загубата, колкото и да му е трудно и колкото и да му се свива сърцето, обясняват специалисти пред Today Parent.

Тренирайте загубата

Детето няма да се научи да губи, ако няма достатъчно опит как да се справя. Не му „пускайте“ лесни победи. Не отстъпвайте и не го оставайте да побеждава като нарушава правилата на играта, като шикалкави или мами.
Не му позволявайте да ви надвие без да се съпротивлявате. Когато недоволството от загубата му отслабне, обсъдете с него емоциите и чувствата, които го вълнуват, когато губи. Добре е тези ситуации да се проиграят, докато сте заедно в семейството – по-добре отколкото да ги изпита за първи път с връстниците си.

Обяснете му как работи случайността

Победата не винаги зависи от положените усилия – понякога се определя от случайността или от комбинацията на много фактори.
Нека хлапето чува фрази като: „Следващия път ще имаш повече късмет“, или „Ще ти провърви другия път, случва се“ . Това ще му помогне да не приема твърде лично загубата.
Обяснете му, че в някои случаи (и в игрите) победата може да зависи от случайността, на която никой не може да повлияе. И не си заслужава да се разстройва затова.
Не бързайте да подценявате негативните му чувства с фрази като: „Животът не е справедлив“ .
По добре е да обсъдите неговите преживявания и го ободрете: „Ако сега не ти е провървяло, следващия път вероятно ще се получи!“

Дайте личен пример

Ако искате детето да се държи по определен начин, първо обърнете внимание как вие реагирате в подобни ситуации. Не правете скандали, не се обиждайте, когато вие самите губите в играта.
Не се подигравайте с детето по време на игра, когато то е изгубило особено, ако знаете, че болезнено приема загубата.
Когато заедно гледате по телевизията как пада любимият отбор, не крещете и не ругайте. Приемете загубата достойно. Така ще покажете на детето как да управлява емоциите си.

Фокусирайте се върху позитивното

Старайте се да показвате на детето положителните страни на играта.
Питайте го какво му харесва и какво изпитва докато играе, защо се съгласява и защо избира тази игра. Покажете му, че вие играете на само заради победата, а за радостта от процеса. Накрая един побеждава, друг губи, но това не пречи на удоволствието.

Отчитайте успехите

Всеки път, когато вашето дете добре се справя, като печели или ако губи, го хвалете. Особено, ако е намерило сили да се справи с гнева, да поздрави победителя и да се порадва на чуждия успех.
Отбелязвайте, когато то побеждава, без да обижда другите играчи.
Когато обсъждате играта, проявявайте емпатия, акцентирайте на самата игра, не толкова на успехите и на загубите

Научете техниките за самоуспокоение

Този навик ще е от помощ при различни ситуации. Научете детето да следи за своето състояние по време на игра и да прави прекъсвания, когато почувства, че напрежението му нараства. Покажете му техники на дишане, които успокояват.
Напомнете му, че винаги може да говори с вас за това как се чувства.

Не бягайте от състезания

Ако детето не умее да губи и се разстройва много, родителите подсъзнателно започват да избягват такива игри, при които има състезателен елемент. Грешка. Конкуренцията ражда желание за победа. Важно е да тренирате умението да губи с достойнство. Постепенно с времето то ще разбере, че победа извоювана след много загуби, е особено ценна.

Източник: Новите родители

още от Любопитно