нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да живееш сред вертикалната гора (фотогалерия)

Сред лъскавите небостъргачи на бизнес квартала “Porta Nuova” в Милано, се откроява „Боско вертикале“, от италиански „вертикална гора“. Така се наричат двете жилищни сгради с височина 76 и 110 метра, покрити с общо над 800 дървета, 4 500 храста и 15 000 други видове растения. Тези внушаващи цифри се равняват на 20 хил. квадратни метра гора.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valther Troelsen (@valther42) on Oct 8, 2019 at 1:02pm PDT

Нестандартната идея е на архитектите Стефано Боери, Джанандреа Барека и Джовани Ла Варра, които опитват да подобрят качеството на въздуха в околностите. През 2009 г. тримата слагат начало на строежа, след като група експерти проучва кои видове растения ще издържат на ветровитите условия на върха на сградата, а инженери разработват специални контейнери, за да предпазят кореновата им система. За редовната поддръжка пък са отговорни т.нар. арбористи.

Вертикалната гора е завършена през 2014-а и обработва близо 20 тона въглероден диоксид годишно, а същевременно поддържа и добра температура в домовете на живущите там. Тримата архитекти работят по няколко нови подобни проекти в Европа, Китай, Тайван и Канада.

още от Фотогалерия