Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фестивал на ретро триколките събра фенове на превозното средство в Тоскана (видео)

119

Ако пицата е това, което веднага асоциирате с Италия, то следващото,  което може да ви дойда наум трябва да е триколката.

През уикенда стотици фенове на това уникално моторно превозно средство се събраха в Тоскана, за да отбележат 70-годишнината от създаването на известната триколка Piaggio Ape, появила се през 1948 г.

Превърнала се в неизменна част от италианската селска атмосфера, триколката не спира да печели почитатели в цяла Европа. Всяка година те традиционно се събират в Тоскана на пъстър фестивал.

"Когато седна в Ape, отново се чувствам като дете. В детството си живеех във ферма и по това време това беше единствената форма на транспорт за работници, дърводелци и занаятчии", припомня си един колекционер.

"Направих тази каравана преди 10 години и оттогава пътувам с нея из Европа", казва друг фен, дошъл от Швеция.

И култът към триколката не оставя почитателите й и днес. Миналата година бяха продадени повече от 15 000 бройки по целия свят.

Създадено през 1948 г., това превозно средство има за цел да осигури на италианците евтин транспорт в следвоенните години. Постепенно се превръща в един от символите на италианския начин на живот. И до днес се използва основно от фермери и собственици на щандове на пазарите. Нов модел струва около 5000 евро, но втора ръка може да се намери и за 1000, споделят от БНТ.

Мощността на двигателя варира от 10 до 175 конски сили, но шумът му е този, който отличава това превозно средство от останалите. С една дума - ако искате да направите впечатление в града, качете се на ретро триколка.

още по темата
още от Любопитно
23
Петък
Август