нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И Бебе Йода пътува на борда на SpaceX

Shutterstock

На борда на мисията Crew-1, чиято цел е четирима астронавти да бъдат транспортирани до Международната космическа станция, имаше и пети член на екипажа – Бебе Йода.

Плюшена играчка на популярния образ от сериала „Мандалорецът“ и поредицата „Междузвездни войни“ излетя от космическия център Кенеди на борда на ракетата Falcon 9, проектирана от SpaceX, предаде „Индипендънт“.

Малкото зелено човече бе забелязано в кабината на астронавтите Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи. „На борда имаме Бебе Йода, което се опитва да заеме място в момента… Може би се опитва да пилотира“, пошегува се комуникационната специалистка Лия Чешир по време на живото излъчване на изстрелването на ракетата.

С това Бебе Йода стана част от традицията да се използват играчки като индикатор, че космическият кораб е достигнал нулева гравитация.

През юли 2015 г. друг прочут герой от „Междузвездни войни“, роботът R2-D2, излетя в Космоса на борда на руска ракета.

Около 28 часа ще им отнеме на астронавтите да достигнат МКС, но пътуването е изцяло автоматизирано. Те ще се намесват в управлението на капсулата „Дракон“ само при крайна необходимост.

През следващите 15 месеца се очаква SpaceX да извърши общо 7 мисии за НАСА, като ще превозва и екипажи, и товар.

още от Любопитно