нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инфографика: Как да разпознаваме фалшивите новини

Pexels

Фалшивите новини бяха сравнително необичаен проблем преди, но през последното десетилетие и особено по време на пандемията от COVID-19, нарастващата консумация на новинарско съдържание увеличи и дезинформацията.

Има различни видове фалшиви новини, като не всички са създадени умишлено с намерението да измамят читателя. Някои започват като мнения или шеги, които в резултат на грешна интерпретация и изменяне във времето се превръщат в неистинни факти.

Как можем да определим една информация за фалшива?

Няколко фактора помагат за проверката на една новина:

Източникът. Разгледайте уебсайта, за да се уверите, че е легитимен, проверете раздела за контакти, за да установите кой стои зад споделената информация и дали въобще става дума за новинарски сайт.

URL адресът. Обръщайте внимание на имената на уебсайтовете, които посещавате – някои от тях звучат абсурдно и могат да подскажат за липса на достоверност.

Текстовете. Имат ли те граматични грешки, използват ли се преувеличение и драматизъм в тях? Това може лесно да се заклейми като фабрикувано съдържание, тъй като повечето реномирани източници имат високи стандарти в това отношение и избягват изказа, който може да предизвика една или друга емоция.

Информацията. Проверете дали има сходна на нея в други уебсайтове, дали има преувеличение и подвеждане в заглавието, които да примамват материалът да бъде прочетен.

Авторът. Разгледайте биографията му, проучете го онлайн. Надежден ли е, съществува ли действително такъв човек?

Подкрепящи източници. Кликнете върху вградените линкове, когато има такива, за да проверите достоверни ли са те и имат ли връзка с публикувания материал, или са нерелевантни, и дори по-лошо – манипулирани.

Датата. Понякога по-старите новини се споделят отново, за да привлекат внимание.

Вашето пристрастие. С възхода на мнителната журналистика помислете за предвидената аудитория на даден материал и дали вашите собствени убеждения могат да повлияят на преценката ви за неговата истинност.

Експертите. Ако ви се стори, че има нещо погрешно в един журналистически материал, можете да опитате да се обърнете и към експерт в тази област или да проверите уебсайт за проверка на фактите – такива са AP Fact Check и Washington Post’s Fact Checker.

Още информация по темата вижте в инфографиката на Visual Capitalist.

Източник: Visualcapitalist.com

още от Любопитно