нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инженер на НАСА сложил тайно послание в парашута на „Пърсивирънс“

Кадър: YouTube/NASA

Огромният парашут на „Пърсивирънс“, осигурил кацането на роувъра на НАСА на Марс миналата седмица, съдържа тайно послание, предаде AP.

Системният инженер Иън Кларк е използвал бинарен код, за да изпише “Dare Mighty Things” („Осмелявай се за могъщи неща“) в оранжевите и белите полета на 21-метровия парашут. Освен това е включил и джипиес координатите на седалището на мисията в Лабораторията за реактивно задвижване (JPL) в Пасадена, щата Калифорния.

Идеята се заражда преди две години. Инженерите са търсили начин да знаят каква ще бъде ориентацията на парашута по време на спускането. Превръщането му в тайно послание е било „супер забавно“ според Кларк.

Не повече от 5-6 души са знаели за кодираното съобщение. Най-запалените фенове на Космоса го разкриват за няколко часа. „Следващия път ще трябва да съм малко по-креативен“, шеговито обясни инженерът.

Изборът на „Осмелявай се за могъщи неща“ не е случаен – освен че е реплика на президента Теодор Рузвелт, това е и мантра, която украсява много от стените в Лабораторията за реактивно задвижване.

още от Любопитно