нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Исторически ден: НАСА извърши първия полет на хеликоптер на друга планета

Снимка: НАСА

След кратки премеждия със софтуера през изминалата седмица малкият роботизиран хеликоптер на НАСА, „Индженюити“, се издигна в атмосферата на Червената планета, постигайки нов исторически успех за човечеството – първи полет на небесно тяло извън пределите на Земята.

Експерименталният летателен апарат, който по-рано тази година достигна до повърхността на Марс на борда на марсохода „Пърсивирънс“, е прекарал във въздуха около 30 секунди, преди да се върне отново на повърхността, а заедно със себе си носи парче плат от първия полет на Земята – този на братята Райт, от 1903 година.

Кадър: НАСА

Машината, чиято стойност надхвърля 85 млн. долара, бе наблюдавана от камерите на „Пърсивирънс“ на около 70 метра разстояние, предаде „Асошиейтид прес“.

„Вече можем да кажем, че хората са летели с роторкрафт на друга планета“, коментира мениджърът на проекта, Мими Аунг, пред екипа си.

Сянката на хеликоптера след излитането. /Кадър: НАСА

За осъществяването на днешното постижение перките на „Индженюити“ трябваше да се въртят с около 2500 оборота в минута – пет пъти по-бързо, отколкото на Земята. Заради плътността на атмосферата инженерите трябваше да изградят достатъчно лек хеликоптер с достатъчно бързи перки, но същевременно и достатъчно здрав да издържи на марсианския вятър и суровите температури.

Изработката на летателния апарат отнема около 6 години, а най-важни в оборудването му са слънчевите панели за презареждане на батериите.

Миналата седмица специалистите от НАСА трябваше да обновят софтуера на „Индженюити“, което забави плановете за тестовия полет.

още от Любопитно