Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да научим детето да харесва тяло си

Снимка: Guliver / iStock

Няма човек, който да се харесва изцяло и често изглеждаме неспособни на адекватно отношение към външния си вид – все сме недоволни от състоянието на кожата, оплакваме се, че ноктите ни са в ужасно състояние, а полите не ни стоят така, както ни се иска, и косата ни на нищо не прилича.

Когато обаче детето каже, че не се харесва в огледалото, контрираме с: „О, я стига, какви си ги измисляш!“ или пък омаловажаваме неговата неудовлетвореност. Ако и вие правите това, нямате право да твърдите, че осигурявате душевен комфорт на отрочето си. С подобни твърдения едва ли ще му помогнете да промени мнението си за себе си и тялото си, а знаете колко остро реагират тийнейджърите на несъвършенствата на външния вид. Какъв е правилният подход?

Не превръщайте храната в култ

Когато издърпате чипса от ръцете на детето си, не формирате у него отвращение към вредните храни, а по-скоро го заинтригувате да проба отново. Някои родители имат навика да се подиграват на децата си и подхвърлят реплики от рода: „Ако не спреш да се тъпчеш, скоро няма да можеш да минаваш през вратата“, но подобни изказвания също не са никак мотивиращи, щом искате дъщерята и синът ви да се хранят нормално и правилно.

Вместо да се заяждате с тях или да назидавате, преминете към дела – започнете да купувате повече плодове и зеленчуци, дръжте ги на видно място, готови за хапване, правете натурални сокове, пийте повече вода, спрете да купувате тежка и вредна храна. Тогава веднъж в месеца ще можете да си позволите пица или баничка – и вие, и хлапетата.

Не обсъждайте своята и чуждата външност пред децата

Когато се възмущавате от своите излишни килограми в присъствието на детето ви, то най-вероятно ще се впечатли от това и също така е вероятно да започне да развива комплекси и спрямо себе си. Вместо да обяснявате колко сте отслабнали след редовното плуване, кажете, че се чувствате страхотно след тренировка и сте пълни със сили. Забелязвате ли разликата? Не коментирате теглото си, а насърчавате здравословните навици.

Вашето тяло е най-добрият ви приятел

Не всички възрастни знаят как функционира тази или онази система в тялото, а какво остава за малките… Когато се стигне до обсъждане на подобни теми, опитайте да научите повече – има прекрасни издания, има и много информация в интернет, така че да разучите работата на някои мускали и органи може да бъде и полезно, и интересно, особено ако го правите заедно с децата си.

Престанете да се мерите постоянно

Навикът да се качвате на кантара всяка сутрин, за да проверите колко грама сте наддали през нощта, не е здравословен за детето, защото то може да го придобие – също като вас, но при него разликата е, че манията за здравословно тегло може да се изроди в тревога, защото, примерно, не сте му обяснили, че неговите килограми са нормални за конструкцията на неговото тяло… В очите на тийнейджърката пълнотата може да изглежда катастрофално, но от вас зависи да обясните как стоят нещата така добре, че детето да се чувства добре в своята кожа.

Здравословният начин на живот е въпрос на личен пример

Децата няма да започнат да го водят, докато не го направите. Докато не престанете да четете форуми в социалните мрежи, а да разказвате на детето си колко е вреден дългият престой в интернет. Докато не утвърдите като семеен навих съвместното ходене на басейн и в спортната зала. Докато не потичате вечер преди сън заедно със сина или с дъщеря си. Най-важното е стремежът към здравословен живот да не става чрез сила, а да изпитвате удоволствие от него, пише womanhit.

Източник: noviteroditeli.bg

още по темата
още от Любопитно