нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Канадският град Азбест гласува за смяна на името си

Guliver/ Getty Images. Снимката е илюстративна

Канадският град Азбест гласува да се преименува на Вал-де-Сорсез (Val-des-Sources), съобщи кметът. Преименуването е с надеждата да се сложи край на връзката на града със смъртоносния минерал.

Азбест, град на 100 километра от Монреал с население 6 700 души, е исторически преплетен с близката азбестова мина Джефри, която е била активна до 2012 г. и е била гръбнакът на местната икономика, предава агенция "Фокус"

Но градът e решил да промени името си най-вече по икономически причини, след като години наред има лоша слава, откакто азбестът - влакнест кристален минерал, често използван като изолация на сгради - беше обявен от СЗО за канцерогенен материал през 80-те години на миналия век.

"Думата "азбест" за съжаление няма добър ефект, особено в англоговорящите среди. Това е пречка за желанието на града да се развива ", заяви кметът на града през ноември 2019 г. след решението населеното място да се преименува.

Новото име беше разкрито на специално заседание на общинския съвет, което беше излъчено на живо на страницата на града във Facebook.

още от Любопитно