Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайски календар: Започна годината на Земното куче

Китайската Нова година на Земното куче настъпи в 23:05 ч. българско време снощи.

Цветът на този зодиакален знак е жълто, а съответстващият му елемент е Земята. 

Специалистите по фън шуй очакват, че верността, благородството и храбростта на кучето ще бележат 2018 г.   

„Една много добра година! Година, в която всяко нещо, което се започне в план на лоялност, честност и акуратност ще бъде с успешен край. Погледнато от политически аспект, всички конфликти и агресивни намерения досега ще бъдат изгладени”, каза Мариана Илиева от „Фън Шуй Академия” пред бТВ.

За тази година щастливите камъни са розов кварц и тигрово око. Късмет носят статуетка на куче, медальон или гривна с изображение на куче.

Не е препоръчително да правим ремонти в северната част на дома. Годината е особено подходяща за сключване на брак, но ако не успеете да намерите половинката си, вземете си куче, съветват фън шуй експертите. 

За разлика от Григорианския календар, възприет в повечето части на света, китайският е базиран върху движенията на Луната. Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които с продължителност една година, вместо един месец. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. Годината на Земното куче ще приключи на 4 февруари 2019 г., отбелязва ДПА.

Всеки от 12-те цикъла в китайския зодиак е подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година, както и върху световните събития.

Как се е появил китайският зодиак? Легендата разказва, че за да го създаде, Нефритеният император - традиционно китайско божество, организирал състезание между различи животни. За да завършат успешно, участниците в надпреварата трябвало да преплуват бързо течаща река, разказва Дарик.

Великодушният бик предложил на котката и плъха да се покачат на гърба му. Жадният за победа плъх изблъскал котката във водата. Според различна версия на историята плъхът не споделил с котката - най-близката си приятелка, за предстоящото състезание, в резултат на което се породила враждата помежду им. Когато бикът наближил финала, плъхът скочил пред него и така спечелил състезанието и станал първото животно в китайския зодиак. Бикът завършил втори, следван от тигъра, заека, дракона, змията, овцата, маймуната, петела, кучето и глигана (свинята).

Смята се, че хората, родени в определена година, са заимствали някои черти от животното в китайския зодиак, на което тя е подвластна.

Родените в Годината на Плъха например са общителни, трудолюбиви и сръчни.

"Биковете" са смятани за надеждни служители и добри лидери, а "Тигрите" - за оптимистични, силни и упорити.

Хората, родени под знака на Заека са късметлии, състрадателни и елегантни, а "Драконите" - подвластни на единственото измислено животно в китайския зодиак, са щедри, уверени и харизматични.

Родените в Година на Змията са смятани за мъдри и загадъчни, "Конете" - за одухотворени и активни, а "Овцете" - за кротки и артистични.

"Маймуните" са известни като остроумни и забавни, докато на "Петлите" се гледа като на сигурни и агресивни.

"Кучетата" са надеждни и покровителствени, а подвластните на последното животно в китайския зодиак - Глигана (Свинята), се смятат за невинни и спокойни. 

Зодиакът включва и пет елемента, които според китайската традиция оказват влияние върху всичко в света - метал, дърво, вода, огън и земя. Всяка година е представена от животно и определен елемент, като елементът се променя на всеки две години.

още от Любопитно