нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Космически отпадъци се разминаха на косъм от сблъсък над Антрактида

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Две парчета космически отпадъци станаха обект на продължително наблюдение от страна на експерти заради повишената вероятност да се сблъскат над Антрактида.

Базираната в Калифорния компания LeoLabs съобщи за вероятността излязъл от строй руски сателит и изхвърлен сегмент от китайска ракета да се разминат на около 25 метра един от друг, без да може обаче със сигурност да се гарантира, че няма да се стигне до сблъсък.

Инцидент с обекти с обща маса над 2.5 тона и относителна скорост 14.66 км/с би бил катастрофален, пише „Би Би Си“. В допълнение, имайки предвид височината от почти 1000 км, фрагментите биха останали около планетата много дълго време, което представлява заплаха за функциониращите изкуствени спътници, както и за астронавтите, обитаващи Международната космическа станция.

Притесненията за космически катастрофи нарастват с изстрелването на още сателити. В орбита около Земята циркулират над 900 хил. обекта с големина над 1 см, способни да причинят щети и дори да унищожат космически кораб при евентуален сблъсък с много висока скорост. Специалистите не разполагат с карта на всички предмети, които кръщат около планетата.

Увеличава се и потенциалът за възникването на фрагментации, които включват експлозии, причинени от остатъчна енергия в гориво и батерии на борда на стари ракети, предупреждават от Европейската космическа агенция. Според техен доклад през последните две десетилетия броят им е нараснал до 12 годишно.

още от Любопитно