Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Музеят "Роден" в Париж продава скулптури, за да оцелее

Снимка: Getty Images

Музеят "Роден" в Париж, който вчера отвори врати, се надява чрез продажбата на ограничено издание на бронзови скулптури от 19 век да компенсира част от финансовите загуби поради спада на посетители от пандемията на коронавирус, информира Ройтерс

"Продажбата на бронза е важен елемент от нашата бизнес стратегия, която разработваме от няколко години и ще допринесе за финансовото здраве на музея", каза директорът на музея "Роден" Катрин Шевилот. Музеят, който се самофинансира, иска да продава бронзовите скулптури на стойност, равна на 3 милиона евро годишно.

Купувачите варират от музеи по целия свят до колекционери на изкуството.

Агенцията припомня, че музеят, в който се намират шедьоврите на Огюст Роден като "Целувката" и "Мислителят", получи разрешение от художника да разтопи и продаде бронза след смъртта му. 

Музеят, който отвори врати за посетители през далечната 1919 г. в Париж, и неговият парк от три хектара скулптури привлече 570 000 посетители миналата година. От тях около 75% са били чуждестранни туристи. Заради затварянето на границите на Франция за чуждестранни туристи, особено американци, и прилагането на мерките за социална дистанция, се очаква през тази година броят на посетителите му да спадне до 200 000 души.

Като цяло музеят генерира 3,8 милиона евро годишно от продажбата на билети, 1,5 милиона евро от своя магазин за сувенири и 1 милион евро от наемане на мястото. Сега, обаче, поради въздействието на пандемията върху броя на посетителите и други източници на приходи, ръководството му очаква дефицит на приходите от 4,4 милиона евро тази година.

Френското правителство започна да облекчава ограничителните си мерки от средата на май и културните пространства едно по едно се отварят. Музеят "Орсе" отново отвори врати на 23 юни, а "Лувърът" - на 6 юли. 

още по темата
още от Любопитно