Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На какво мирише терорът? В Русия има отговор

Кадър: „Би Би Си“

Нотки на кръв, метал, дим, цигари – това съчетава страховит парфюм, произведен в Русия, чиято цел е да върне хората обратно в 30-те години на XX век. За него разказва кореспондентът на „Би Би Си“ Сара Рейнсфорд.

Уханието напомня за период, известен в руската история като „Голямата чистка“, когато Йосиф Сталин убива или изпраща в трудови лагери около 1,5 млн. души, директни и потенциални противници на диктатурата му. Прадядото на една от създателките на парфюма, Альона, също е бил екзекутиран като „политически враг“.

Сградата в Москва, където са произнасяни присъдите и са убити част от заклеймените като политически престъпници, към момента не се поддържа, но местен бизнесмен планира да я реставрира и да отвори бутик за парфюми.

Альона и екипът ѝ са против, затова създават аромата на терора и като знак на протест. „Искаме всички да видят колко е абсурдно да отвориш лъскав бутик в сграда, където са разстрелвали хора“, споделя Никита Петрюсов от рекламната агенция Action. Флаконът на парфюма представлява автентична съветска гилза, а кутията, пълна с пръст, прави усещането още по-смразяващо.

още от Любопитно