нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАСА: Слънцето е навлязло в нов цикъл. Възможно е да повлияе на Земята

Getty Images

Слънцето е навлязло в нов цикъл, съобщиха учени от НАСА, цитирани от „Индипендънт“. Тази промяна в най-голямата звезда в галактиката ни може да има последици за технологиите на Земята, както и за астронавтите в Космоса.

Активността на Слънцето се променя в рамките на 11-годишен цикъл, спрямо който звездата преминава от пасивно към активно състояние, а след това се връща отново към пасивно. Тези периоди са познати като слънчево време и въпреки че са под наблюдение от стотици години, много от процесите и ефектите им все още са неизвестни.

Трансформациите на слънчевото време могат да се отразят на астронавтите – когато не са защитени от магнитното поле на Земята, е възможно да ги застигнат опасни количества радиация. На земната повърхност негативен ефект може да има върху радиокомуникационните технологии. Затова експертите предлагат в началото на всеки нов цикъл да има възможност за планиране на промените, които се очакват през следващите години.

„Няма лошо време, има лоша подготовка“, смята Джейк Блийчър, главен учен в дирекция „Мисия за човешки изследвания и операции“ към НАСА.

Последният слънчев минимум, който отбелязва края на предишния цикъл, всъщност се е случил през декември 2019 година. При навлизането в новия етап с официално название „Слънчев цикъл 25“ е вероятно да се наблюдават гигантски експлозии, като слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса, които могат да бълват „светлина, енергия и соларен материал“ в пространството.

 

още от Вселена