нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Научете детето да мисли самостоятелно

Снимка: Guliver / iStock

Не искате детето да вярва на всичко, което чете и чува. Искате да развие умения за критично мислене и най-вече да може само да оценява всяка ситуация.

Ако има нещо, на което ни научи технологичният свят, то е, че лъжливата информация може да се разпространява по-бързо от истинските факти. А това е обезпокоително. Много деца и тийнейджъри прекарват голяма част от времето си онлайн, общувайки с приятели и четейки различни публикации в социалните мрежи. Интернет е чудесно място за учене и забавления, но е пълен и с дезинформация.

Всяка майка иска детето ѝ да не вярва на всичко, което чете, иска да развие в него умения за критично мислене и най-вече да може самостоятелно да преценява. Това е жизненоважно умение, което всеки трябва да притежава.

Как, обясняват специалисти пред moms.com.

Медии

Според Psychology Today част от проблема е в огромното количество източници на информация и неумението на децата ни да се ориентират кои са „правилните“. Много от медиите представят проблема еднопосочно, без това да означава, че информацията е фалшива. Просто може да не е цялата. Поговорете за други възможни източници и научете детето да сравнява фактите.

Поддържайте диалог

Искаме децата ни да мислят самостоятелно, но това не изключва и пълноценна комуникация с връстниците. И тя носи голяма част от информацията и то от източник, на който детето вярва и се доверява. Затова е важно мама и татко да бъдат част от процеса. Ако почувстват, че детето им се интересува от определена история или събитие, е добре открито и честно да говорят с него. Вместо да го наставляват е добре да го попитат какво то мисли, че се е случило. Нека разговорът тръгне оттам.

Откъде да започнем

Един от най-големите проблеми с интернет и социалните медии е, че има изобилие от информация, която хлапето е трудно да осмисли. Ако сте го научили винаги да задава въпроси и да копае по-дълбоко, вие ще го насочите да търси и да проверява. Умение, което остава за цял живот. Така то винаги ще поставя под въпрос това, което чува, и ще знае къде да търси информация, основана на доказателства.

Няма гаранция, че то няма да се окаже заблудено от прочетеното и неспособно да отстоява това, в което вярва. Но способността да мисли самостоятелно ще му помогне да види ситуацията от друга страна, ще му даде възможност да придобие нови познания за света.

Източник: Новите родители

още от Любопитно