Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Навиците, с които да внимаваме, когато пътуваме в чужди страни

112

Снимка: Shutterstock

Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да шокират хората другаде. Вероятно ще срещнете разбиране като чужденци, които не познават местните традиции, но е по-добре да внимавате със следните навици.

1. Бакшишът. У нас бакшишът е препоръчителен, но все пак клиентът преценява, дали и колко да даде. Означава, че си доволен от обслужването. В САЩ обаче е нещо задължително. Да не оставиш бакшиш, дори при най-посредствено обслужване, е недопустима грубост. Другаде, например в Япония или Южна Корея, бакшишът е нещо непонятно, даже оскърбително. Могат да ви догонят по улицата, за да ви върнат парите.

2.  Къде се возиш в таксито. За вас няма значение къде ще седнете, нали? Но в градове като Ню Йорк и Пекин шофьорът с тежка въздишка и огромно неудоволствие ще премести вестниците и обяда си от предната седалка, ако тръгнете да сядате до него (или нея). Във Франция, Испания и Португалия положението е повече или по-малко сходно. Можете да срещнете възмутено-озадачен поглед, докато ви сочат задната седалка. От друга страна, в Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Израел, части от Ирландия и Шотландия, да се качите на задната седалка, когато предната е свободна, е неуважително. Там това е въпрос на равенство.

3. Вдигнат палец. За вас може да е одобрителен жест, но в Близкия Изток, Латинска Америка, Западна Африка, отчасти в Русия и Гърция, е същото като да покажеш среден пръст.

4. Да се смееш с отворена уста. В Япония шумният смях, в който може да ви се преброят кътниците е грубиянщина - така, както е на много места е да мляскаш с отворена уста.

5. Да бъдеш "горе-долу" навреме. Да закъснееш с "десетина" минути в страни като Германия, Швейцария и Англия означава, че не цениш времето на хората. Да пристигнеш точно навреме, ако си канен на гости в Южна Америка или в Гърция, е почти толкова лошо, колкото да цъфнеш на вратата час по-рано.

6. Да държиш една ръка в джоба. В Турция и на други места, например в Южна Корея, това се счита за арогантен жест.

още от Любопитно
16
Събота
Февруари