Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Колкото футболно игрище - Най-големият самолет в света направи първия си полет

431

Снимка: Stratolaunch Systems Corp./ CNN

Най-големият самолет в света направи успешно първия си полет в САЩ.  Летателната машина е конструирана от американската компания "Стратолонч систъмс". Тя е с два фюзелажа, шест двигателя и размах на крилата 117 м - колкото дължината на футболно игрище.

Самолетът извърши дебютния си полет над пустинята Мохаве в Калифорния в събота и разви скорост от 304 км/ч, издигайки се на височина до 5,1 км. Първият му полет продължи 2,5 часа, съобщават световните агенции.

Идеята е да може някой ден да превозва ракета, носеща сателит, до ниската земна орбита. Самолетът е създаден като въздушна платформа за изстрелване на ракети-носители "Пегас Екс Ел", предназначени да извеждат спътници в орбита, посочва БТA.

Апаратът е конструиран така, че да може да излита от обикновена писта на летище и да поддържа полети и при лошо време, отбелязва сп. Quartz. 

Покойният съосновател на Microsoft Пол Алън създаде компанията Stratolaunch Systems през 2011 г. "Пол щеше да се гордее, ако беше станал свидетел на това историческо постижение. Този самолет представлява удивително инженерно творение", сподели сестра му Джоди Алън по повод полета.

Новата машина е проектирана от аерокосмическата икона Бърт Рутан. За нея се разпространиха спекулаци дори и че може да е проект на американските военни за антисателитни оръжия. 

още от Любопитно
27
Четвъртък
Юни