Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Откриха най-високия закрит водопад в света

623

Най-високият водопад, който тече на закрито, бе открит в летище Чанги в Сингапур, предава ВВС. Хиляди хора се стекоха към новото разширение на летището, за да видят най-високия вътрешен водопад в света.

Водният поток, наречен „Дъждовен вихър“, пада от 40 метра височина, колкото седеметажна сграда и изхвърля 500 хил. литра дъждовна вода през покрива на сградата. Това представлява една пета от обема на плувен басейн с олимпийски размери. Водната каскада идва от огромен вдлъбнат стълен купол, простиращ се над гора от гъста и екзотична растителност.

10-етажната сграда Jewel (бижу) предлага на посетителите освен гора и закрит водопад, също повече от 280 магазина и ресторанти. Сградата, която има 5 надземни и 5 подземни етажа, е свързана директно с транспортните системи на града и с терминалите на летището. Има множество центрове за отдих и забавления, както за възрастните, така и за децата. Кичестите градини са на различни нива и в различен стил. Гора от 1400 дървета осигурява зеленина и сянка.

Екстериорът на 10-етажната сграда, проектирана от израело-канадския архитекта Моше Сафдие и построена от азиатската компания CapitaLand, е изработен от стъкло и кръстосан с алуминиево-стоманена рамка, позволявайки на целия интериор да се къпе в естествен светлина. За поливане се използва само дъждовна вода.

В центъра на сградата е Горската долина с терасовидни градини, а в сърцето й е водопадът "Дъждовен вихър". 

Посетителите на летището може да се чувстват сякаш вървят сред някакво митично измерение, пишат редакторите на The New York Тimes. Правителството се надява да направи летището в Сингапур само по себе си уникална туристическа дестинация. Очаква се между 40 и 50 млн. души да посетят Чанги само през първата година, от които 60 % ще са местни жители.

още от Любопитно
27
Четвъртък
Юни