нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Продават на търг първия SMS в света

Снимката е илюстративна. /Shutterstock

Първото SMS съобщение в света ще бъде продадено на търг в Париж под формата на NFT (незаменим токен) днес следобед. За това съобщават от аукционната къща „Агют“ на официалния си уебсайт.

В дигитална рамка е запечатан кодът на съобщението, което гласи „Весела Коледа“. То е изпратено от програмиста Нийл Папуърт на 3 декември 1992 година, който по онова време работи в Sema Group Telecoms. Получател е Ричард Джарвис, негов колега във Vodafone. Сега британският телекомуникационен оператор е решил да продаде реплика, генерирана като ексклузивно NFT, което е издадено само в един екземпляр.

Нийл Папъуърт, години след изпращането на първия SMS. /Снимка: Vodafone

За да бъде доказана автентичността, съобщението е придружено от сертификат, подписан от главния изпълнителен директор на Vodafone Group, Ник Рийд. Очаква се цената да достигне между 100 хил. и 200 хил. евро.

Търгът започва в 15:00 ч. местно време във френската столица. Победителят получава общо 4 неща – файл с реплика на комуникационния протокол, който документира изпращането и получаването на първия SMS в света, дигитална рамка с анимация, която показва момента на получаването на съобщението, анимирана версия на цялата реплика на оригиналния код на комуникационния протокол, както и сертификат за автентичност и уникалност на закупения актив.

Кодът на първия SMS. /Източник: Aguttes

В свое изявление от Vodafone посочват, че купувачът ще плати под формата на криптовалутата етер, а събраните средства ще бъдат дарени на агенцията за бежанците към Организацията на обединените нации. Очаква се да наддават хора по целия свят, тъй като, освен физически в аукционната къща, всеки заинтересован купувач може да се включи и онлайн.

още от Любопитно