нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разкриха тайната на надписа върху "Викът" на Мунк

Оригиналът на известната творба на Мунк се съхранява в Националния музей на изкуствата, архитектурата и дизайна на Норвегия. Снимка: Getty Images

Експерти разкриха тайната на авторството на надписа върху картината "Викът" на норвежкия експресионист Едвард Мунк, съобщава New York Times.

В един от ъглите на известната картина от 1893 г., изобразяваща крещяща човешка фигура, с широко отворени уста и очи, обхванала главата си с ръце. , има надпис, който гласи „Само луд може да го направи“. По-рано се предполагаше, че надписът е дело на вандал, но кураторите на Националния музей на изкуството, архитектурата и дизайна на Норвегия излязоха с окончателно становище, че Мунк сам е написал тези думи.

Изкуствоведът Мей Брит Гуленг е изследвал надписа буква по буква и е стигнал до извода, че той е абсолютно идентичен с почерка на художника. "Вече няма никакво съмнение в това", категоричен е той.

„Викът“, срещана още и като "Писък" е една от най-разпознаваемите картини в света, като отстъпва по популярност само на „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, отбелязва BBC. Мунк създава четири версии на картината, която е от серията „Сцени от живота“. В нея норвежкият експресионист изследва темите за живота: любов, страх, секс, тревожност. Самият Мунк е описал в дневника си как се е родила идеята за картината: „Вървях по пътя с двама приятели – слънцето залязваше – внезапно небето стана кървавочервено – спрях, почувствал изнемога и се опрях на парапета – кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града – моите приятели отминаха напред, а аз стоях там, треперещ от тревога – и усещах един безкраен вик, пронизващ природата.“

още от Любопитно