нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Робо-смяна в аквариумите

Getty Images

Много скоро е възможно аквариумите да станат домове на делфини роботи, а посетителите им трудно биха забелязали разликата. Новозеландската компания Edge Innovations комбинира изкуствения интелект и аниматрониката, за да обогати човешките изживявания в света на животните, пише Business Insider.

Инженери са създали програмирана и изключително реалистична версия на един от най-обичаните бозайници на планетата с тегло малко над 200 кг и дистанционен контрол. Една от основните причини за стартирането на проекта е, че докато невероятните изпълнения на обучените бозайници в делфинариумите могат да изглеждат внушително за публиката, не е същото за здравето на самите тях.

За създаването на животното Edge Innovations привлича редица дизайнери, включително Уолт Конти, който стои зад филма „Волният Уили“. „Индустрията с морските паркове има спад в приходите в продължение на повече от десетилетие поради цената на животните и етични опасения, но все пак общественият интерес все още е силен“, разказва дизайнерът Роджър Холцберг пред „Гардиън“.

Цената на един робо-делфин е 26 млн. долара, а едно от първите места, където ще може да бъде видян, е аквариум в Китай. Той може да функционира в продължение на около 10 часа с едно зареждане на вградената батерия.

От Edge Innovations обмислят и проектиране на големи бели акули и морски дракони в бъдеще.

още от Любопитно