нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румъния продава на търг самолета на Чаушеску

Илюстрация: artmark.ro

 

Пътническият самолет ROMBAC 1-11, използван от румънския диктатор Николае Чаушеску за официални посещения в чужди страни, е обявен за продажба на търг, който ще се проведе на 27 май. Самолетът, който за времето си е смятан за „перлата“ на румънската авиационна индустрия, е изложен за онлайн продажба с начална цена от 25 хиляди евро.

ROMBAC 1-11 е първият и единствен тип пътнически самолет, произведен в Румъния. За първи път е публично представен през август 1982 г. Прави първия си полет през есента на същата година в присъствието на държавното ръководство. Първият полет с пасажери на борда е направен през януари 1983 г. по маршрута Букурещ - Тимишоара, а първият му международен полет е през март същата година до Лондон.

С конструирането на този самолет Румъния стана първата комунистическа държава извън СССР, произвеждаща реактивни пътнически лайнери, се казва в съобщението на аукционна къща Artmark. Турбореактивните двигатели на летателния апаратса произведени в румънските заводи Aerofina и Turbomecanica по лиценз на Rolls Royce. Самолетът е бил използван за задгранични посещения на Чаушеску между 1986 и 1989 г. До 1989 г. в Румъния са произведени 9 самолета от този тип. За продажба на търга е предложен и президентският самолет Negrești, който е използван за президентски полети през първия мандат на Йон Илиеску.

 

още от Любопитно