Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Типично женски проблеми в работата

Guliver / iStock

Жените днес не са каквито бяха само допреди няколко десетилетия. Ролята им в обществото е различна, по-всеобхватна - имат възможност да работят в практически всякакви сфери: управляват самолети, ръководят успешни компании, занимават се с предприемачество, със спорт, политика, наука, но…

Равноправието и днес, както и допреди няколко десетилетия не е налице и представителките на слабия пол трябва да преодоляват трудности в работна среда заради стереотипно мислене и несправедливост.

Как да се справят в подобни ситуaции?

Полова дискриминация

В работна среда мъжете навсякъде се ползват с по-голямо професионално уважение, отколкото жените – факт.

Независимо колко квалифициран служител може да бъде жената, предразсъдъците на обществото я потискат и е подценявана. Мъжете са смятани за по-умни, трудоспособни и ефективни, а жените – за по-емоционални, слаби и не дотам съсредоточени в работата. Жените понякога съзнателно смятат самите себе си за по-слабите, защото именно пред тях стои изборът „семейството или кариерата“.

Всички тези фактори влияят и при назначаването на работа, и на целия работен процес.

Решение: Увереност в себе си, сдържаност и внимание – това са „трите кита“, на които може да разчита жената, когато решава подобен проблем. Да внимава да не стане потвърждение на този стереотип и да може да контролира емоциите си.

Разбира се, това не значи, че работещата жена трябва да бъде като робот, но, за да не подхранва битуващите предразсъдъци, не бива да се поддава на стрес и да споделя чувствата си с хората.

Повече емоционална сдържаност, повишено внимание в работата и подготовка – ако колегите търсят повод да се убедят, че дадена жена не е подходяща за дадена работа, не бива тя да им дава повод да се окажат прави.

Освен, че самата жена трябва да бъде нащрек, има и някои задължения, които може да направи нейния ръководител. Ако той управлява смесен колектив, е длъжен да следи каква е атмосферата и да не допуска прояви на дискриминация. Може да се организира и комитет, който да разглежда жалбите на всеки служител, който се оплаква от дискриминация.

Неравно заплащане

Това е един от най-големите проблеми, с които жените се сблъскват в службата. Неравното заплащане е факт, независимо, че може жена да бъде много по-ефективна от мъж на същата длъжност. Тук става дума и за работа, която преди време се е смятала за изключително мъжка, а сега се изпълнява от жени.

Освен несправедливостта в заплащането, въпросът опира и до авторитета. Жените понякога сами не смятат своя труд за достатъчно важен, за да се оплачат, докато специалистите мъже будят уважение.

Решение: Преди да обмислите предложението за постъпване на работа, научете какви са условията при заплащането на труда и си изяснете как компанията, в която кандидатствате, се отнася към този проблем.

Мъжете, заемащи длъжност, каквато и жените, не би трябвало да получават повече или по-малко, а системата на бонусите е редно да се разпределя равномерно и справедливо.

В случай, че не е заплатено според договора или той е нарушен по някакъв начин, не решавайте въпроса само устно. Отстоявайте правата си, но след като знаете точно какви са условията за възнаграждения, при които ще работите.

Тормоз

Неприемливото поведение в работна среда, независимо дали е вербално или физическо, основано на джендърен признак, е недопустимо, но се среща често. И подобно отношение има пагубен ефект за жената служител.

Разбира се, невинаги става въпрос за физическа разправа, но оскърбителни коментари, забележки по повод външния вид, демонстрация на различни материали, които оскърбяват жената, например снимки или видеа и т. н се наричат тормоз и могат да ескалират напрежението и да доведат до агресия в службата.

Решение: Подобни проблеми трябва да се контролират от шефовете. Ако до тях стигне оплакване, или станат свидетели за шеги или неприемливо поведение, са длъжни да вземат мерки така, както отговарят за всичко в своя колектив. Жената, която се оказва потърпевша в подобна ситуация не бива да се превръща в жертва и да търпи.

Ако получи по свой адрес неприятни и нежелани коментари, най-добре е да ги пресече веднага, да изрази недоволство, да обоснове защо казаното е неуважително по отношение на жените. Дори ако неприемливият коментар е бил просто тъпа шега и колегата, който я е изрекъл, да не го е направил злоумишлено или с цел са наруши правата ѝ, този разговор веднъж завинаги ще закрепи позицията на жената на силен човек. Но в най-сериозните случаи разговори не помагат, затова е нужно да се обърнете веднага към висшестояща инстанция.

Вижте целия текст на noviteroditeli.bg

още от Мениджмънт