нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трима мъже се оказаха зад псевдоним на крими писателка в Испания

От ляво надясно: Антонио Мерсеро, Хорхе Диас, Агустин Мартинес и финалистката Палома Санчес-Гарника позират със спечелената от тримата мъже награда „Планета“. /Getty Images

Литературният свят в Испания бе неочаквано сюрпризиран, след като престижна награда бе присъдена на Кармен Мола – известна писателка на трилъри. Вместо тайнствената авторка, на сценатата, да получат статуетката, се появиха трима мъже - телевизионните сценаристи Агустин Мартинес, Антонио Морсеро и Хорхе Диас. Това буквално шокира гостите, сред които крал Фелипе и кралица Летисия, на наградите „Планета“ в края на миналата седмица.

В сайта на агента на Мола, която е сравнявана с италианската романистка Елена Феранте, е описана като „роден в Мадрид автор“, който пише под псевдоним, за да остане анонимен. Описанието ѝ включва и няколко снимки на непозната жена, която гледа встрани от камерата, пише CNN.

В свои предишни интервюта в испански медии Мартинес, Морсеро и Диас описват Мола като университетски преподавател, който живее със съпруга и децата си в Мадрид. Романите ѝ обикновено се развиват около детектив Елена Бланко. Наградата „Планета“ обаче се присъжда за книга, в която този персонаж липсва.

Творбата, спечелила приза, е исторически трилър на име „Звярът“, който разказва за времената на епидемия от холера през 1834 г. и се фокусира около сериен убиец, преследван от журналист, полицай и млада жена.

още от Любопитно